65 cent per kilo voor B-kwaliteit bacoven

z65Bacoven bedrijf Food and Agriculture Industrie NV (FAI) heeft een verkoopplaats waar veeboeren en rijpers bacove kunnen opkopen. Rijpers zijn ondernemers die groene bacove opkopen, om te laten rijpen en verder, lokaal, te distribueren in de supermarkten.
De boeren aan de andere kant gebruiken meestal groene bacove voor hun vee. De bacove werd de veeboeren voor SRD0,35 cent per kilo aangeboden. De afgelopen periode werd de prijs per kilo verhoogd naar SRD1,50. Melkveeboer Jimmy Vons, geeft aan dat het voor koeien niet veel uitmaakt wat voor bacove hen wordt aangeboden. Het maakt voor de boeren wel uit, hoeveel zij moeten uitgeven voor een kilo bacove.
Edmond Blufpand van de Vereniging Surinaamse Melkboeren geeft aan dat bacove als voer voor vee maar een component van het geheel is. Bacove is volgens hem, vaak ook nog moeilijk te verkrijgen, omdat het aanbod niet consistent is. “SRD1,50 per kilo is ook niet rendabel voor een boer. Ook moet men speciaal ernaar toe rijden om bacoven te halen. Daarom kiezen bepaalde boeren ervoor om andere manieren te zoeken om hun vee te voeden”, zegt Blufpand.
Veefruit
Soerin Autar is gisteren begonnen met het aanbieden van bacoven voor een prijs van SRD 0,65 per kilo. Autar koopt bacoven van FAI op en treed op als wederverkoper. Autar geeft aan dat dit contractueel is vastgelegd. Het gaat, voor de duidelijkheid, om B-kwaliteit bacoven. In het kort gaat het om bacoven die niet geschikt zijn voor de export. De bacove is volgens Autar wel geschikt voor consumptie. “Er is goede fruit hiertussen. FAI exporteert een deel van het fruit naar het buitenland. Het niet geëxporteerd gedeelte wordt lokaal voor consumptie gebruikt”, zegt de ondernemer.
Autar geeft aan dat het hier wekelijks om circa 2 ton aan bacoven gaat. Een groot deel van de Bacove aanplant te Jarikaba staat momenteel onder quarantaine. Dit geldt voor het deel waarvan vermoed wordt dat het geïnfecteerd kan zijn door de bacterie Moko. “De plant raakt geïnfecteerd en gaat dood. Het fruit zelf heeft geen bacterie. Anders zou de export ook worden gestopt. Er zijn genoeg lab onderzoeken gedaan. Het fruit is gezond”, zegt Autar.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!