Onze kustvlakte

Vandaag zit ik als gebruikelijk weer eens de dagbladen te lezen en het artikel “Criminele banken” valt mij direct op. Ik ben persoonlijk van mening dat onze kustvlakte onder andere bestaat uit zandbanken en wij in Paramaribo de modderbanken hebben. Deze banken weten heel mooi te vertellen dat ze de clienten helpen, maar wat ze er niet bij vertellen is dat ze de clienten naar de verdoemenis helpen en dat ondervinden vooral de ondernemers. Eenmaal een contract getekend met zo een instituut komt de bank binnen korte tijd aan met verhoging van de rente cq de looptijd en daarbij proberen ze steeds weer aan te geven dat ze volledig rekening hebben gehouden met de klant. Dit terwijl je als klant, bij het doorvragen er achter komt dat de bankiers gehaaide corruptelingen zijn die in feite niets geven om ondernemers. Probeer eens even niet accoord te gaan met een wijziging van het bestaande contract dan pas merk je direct het rancuneuze gedrag. Als een stel kinderen gaan ze je pesten totdat je overstag gaat en dat gedrag is zeker niet bevorderlijk voor ondernemers. Dat de rente zo hoog is in Suriname slaat ook totaal nergens op maar kartelvorming onder de banken zal mij niets verbazen. Money making business noem ik dat. Vanwege de vele nare ervaringen ben ik totaal niet gecharmeerd van geen enkele bank in Suriname.
Juist vanwege de hoge rentestand zouden de banken zich anders moeten opstellen, maar de dreigementen om te tekenen voor wijziging van een bestaand contract zijn onvoorstelbaar. De indruk die bij mij is ontstaan is dat de bank zit te loeren op een misstap om direct over te gaan tot verkoop en sterker nog, ik heb persoonlijk ervaren dat de bank zijn mensen in Nederland al heeft ingeseind dat er een openbare verkoop staat aan te komen en deze mensen zijn ook al komen kijken, terwijl er in werkelijkheid nog helemaal geen sprake is van beslaglegging laat staan verkoop. Dit is crimineel gedrag op hoog niveau, maar wie doet daar iets aan? Wie beschermt de klant? Een rechtszaak? De overheid? Iedereen in Suriname kijkt eerst naar zijn eigen belang en verliezen daardoor de verantwoordelijkheid die verbonden is aan de functie die zij bekleden. Ik heb altijd gezegd dat we al jaren voor de gek worden gehouden in dit land en dat Suriname al heel ver is afgegleden, maar niemand die er iets aan wilde doen omdat ze allemaal niets willen weten over verantwoordelijkheid.
EBS-rekening?
Het gehele gehanteerde systeem met betrekking tot verhogingen van de nutstarieven is een grote schande. Eerst hard roepen dat er extreme verhogingen staan aan te komen en dan onderzoek doen of het kan. Hierdoor zijn de consumenten dusdanig voorzichtig geworden dat ze niet meer durven uit te geven en dus frustreren van de economie en de benadering van de staat naar de ondernemers en de huishoudens toe. Dat ze dat niet eens door hebben, begrijp ik niet. Nu wil men alles maar gaan verhogen, terwijl ik in 2006 van de EBS had vernomen dat een aansluiting $ 3000 zou kosten. Toen ik zover was en mijn aansluiting had aangevraagd, bleek dezelfde aansluiting nu plotseling $13000 te kosten; daarnaast moest ik ook nog bijbetalen voor de aanschaf van een trafo van maar liefst 5500 Euro. Deze trafo waarvoor ik betaald heb is naderhand ook ingezet voor de woningen die na mij zijn gebouwd in de straat, maar ik heb van de EBS nooit een bedrag daarvoor teruggehad. Ik heb dus betaald voor de stroomtoevoer in de hele straat. Ik heb door diverse stroomschommelingen defecte apparaten gehad en ik heb daarvoor ook een claim ingediend . Dat is nu al 4 jaar geleden en niemand kan die claim nu vinden. Dus als klant moet je het maar zelf verder bekijken.
Verhogingen, tot daar aan toe. Maar hoe zit het nu met de dagen dat de stroom uitvalt? De ondernemers hebben dan geen of veel minder inkomen, terwijl de uitgaven wel doorgaan. Heeft iemand zich dat wel afgevraagd? Het interesseert de EBS echt niet hoor. En zo modderen wij steeds door. Maar er schijnt licht in de tunnel te zullen komen. Margareth Thather the Iron Lady schijnt momenteel een evenbeeld in Suriname te hebben. Alle hoop is op haar gevestigd. Het heeft er veel van dat zij heel veel van onze problemen zal oplossen. In elk geval heeft zij met haar optreden heel veel ambtenaren nu al de stuipen op het lijf gejaagd.
Rebien

error: Kopiëren mag niet!