Jogi: “SWM heeft meer dan Euro 40 miljoen laten meestromen in buizen”

Assembleelid Mahinder Jogi hekelt het feit dat de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) zo abrupt overgaat tot het verhogen van de watertarieven, terwijl een groot deel van de gemeenschap al jaren geen stromend water uit de kraan krijgt. Ondanks miljoenen investeringen vindt hij het niet kunnen dat anno 2015 nog gebieden zijn, waar water niet optimaal te verkrijgen is. “Er zijn buizen en kranen aangelegd, maar er valt geen water. Dan worden mensen toch gevraagd om te betalen. Er is een kort termijn drinkwaterprogramma van Euro 40 miljoen tijdens de Front-regering uitgevoerd. Waar is dat geld naar toe gegaan? Wat is het rendement van het geld? Heeft SWM dat geld laten meestromen in de buizen?”, vraagt de politicus. De staat heeft SWM in 2014 voor meer dan SRD 45 miljoen gesubsidieerd. Jogi vindt dat wanneer een regering moeite doet om middelen bij elkaar te brengen om de dienstverlening naar de samenleving te verbeteren, deze dienstverlening goed, transparant en duurzaam tot zijn recht moet komen. Echter is dat volgens hem vaak wel zoek. Het probleem dat nu is ontstaan is dat door inefficiënties binnen parastatale bedrijven, de gemeenschap moet opdraaien voor veel hogere kosten. Dit alles zou volgens Jogi veel minder zijn geweest als de investeringen op adequate manier zouden zijn geschied.
Districten kampen het meest zonder optimaal drinkwater
Een groot deel van de samenleving in vooral de districten is veelal afhankelijk van regenwater. Vanwege de enorme droogte de laatste dagen, ontstaat er wel een probleem van watertekorten. De dienst Watervoorziening van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen doet haar best om de gebieden van de nodige water te voorzien. Echter komt het nog steeds voor dat bepaalde gebieden dagenlang op de distributiewagens moeten wachten. Een groot voorbeeld hiervan is het district Commewijne. Collega VHP-parlementariër Sheilendra Girjasing is al jaren bezig aandacht voor dit probleem te vragen. Girjasing stelt, dat er al een poos weinig tankwagens op de wegen in het district te zien zijn. Wat hij wel ziet, zijn dure dienstwagens van deze instantie die bij visgaten geparkeerd staan. “Momenteel valt er geen druppel water uit de tapkranen die door de regering zijn aangelegd te Marienburg. Dat was kennelijk ook een politieke stunt.” Volgens Girjasing is het ook niet correct dat het waterprobleem van Palm Village, waar de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regililo Dodson woont, wel is opgelost, maar dat de rest van Commewijne nog steeds met dit probleem zit. “Er zijn ook andere ressorten die smachten naar water”, meent hij.
Code of conduct binnen alle parastatale bedrijven
Suriname staat in de wereldwijde top 3 van meest beschikbare liters water per hoofd van de bevolking. Jaarlijks stroomt ruim 200 miljard kubieke liter zoet water in de Atlantische Oceaan. Toch is nog lang niet iedere Surinamer aangesloten op het waterleidingnetwerk, ook niet in het kustgebied rondom Paramaribo. Jogi zegt dat hij hoopt dat een belofte van de regering, zoals vicepresident Ashwin Adhin het heeft gedaan, inderdaad tot uiting komt. Het gaat volgens hem om de aanname van een code of conduct binnen alle parastatale bedrijven. De parlementariër blijft erbij dat corruptiegevallen als van de Energiebedrijven Suriname (EBS) nimmer weer mogen plaatsvinden. “Die mindshift moet komen, anders is alles verloren”, aldus Jogi. De overheid zal haar subsidie van water en stroom naar de gemeenschap toe zoals eerder aangekondigd gefaseerd afbouwen. Vanaf 15 oktober zal 60% van de subsidie worden afgebouwd, per 15 april 2016 weer 20% en in september 2016 de laatste 20%. Per 1 januari gaan de extra kosten voor netvoorzieningen voor nieuwe elektriciteits- en wateraansluitingen in. Afbouw van de subsidie voor nutsvoorzieningen door de overheid betekent minder uitgaven voor de overheid en een toename van staatsinkomsten. Het betekent ook een verhoging van de rekeningen voor deze diensten voor de burgers. Het betekent ook grotere uitgaven op het loon van de burger en dus minder koopkracht en geld om in de levensbehoeften te voorzien.
FR

error: Kopiëren mag niet!