Kick-off ‘schone-handen-campagne’

Kick-off ‘schone-handen-campagne’ Intermed CaribeIn verband met de internationale dag van het handen wassen is Intermed Caribe een campagne begonnen. De launch van deze schone-handen-campagne, welke wordt uitgevoerd in samenwerking met het Celos, het Bureau Openbaar Gezondheidszorg (BOG) en de Richenel Slooteschool en ondersteund wordt door het districtscommissariaat van Paramaribo, is donderdagmorgen feestelijk gelanceerd. Het thema dit jaar is ‘Raise a hand for hygiëne’. Deze campagne heeft als voornaamste doel het bewust maken van de bevolking over het belang van handen wassen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen hun handen niet goed genoeg wassen. Voorts komt het nog maar al te vaak voor dat sommige mensen hun handen niet wassen na toiletgebruik. Hoewel in Suriname de bewustwording over het belang van een goede handhygiëne groeit, is dit nog niet voldoende. Reden waarom bovengenoemde organisaties en instituten de koppen bij elkaar hebben gestoken om middels een landelijke campagne de awareness op te voeren.
Tekort aan water op scholen een probleem
Speciale gast voor dit evenement was voedseltechnoloog Ricky Stutgard. Volgens Stutgard heeft hij uit verschillende onderzoeken kunnen halen dat de gemeenschap nog steeds niet serieus omgaat met de hygiëne van de handen. De resultaten van een onderzoek, dat hij deed op verschillende scholen zowel in het binnenland als de kustvlakte, wezen uit dat merendeels van de scholen in het achterland niet over stromend water beschikken, waardoor kinderen vaak ook nalaten hun handen te wassen. In de kustvlakte blijkt er ook een tekort te zijn aan goede sanitaire voorzieningen. Zo ontstaat ook het probleem, waarbij kinderen water drinken uit kranen die bedoeld zijn voor het toilet. Stutgard waarschuwt dat de handen van de mens het eerste in contact komen met verschillende bacteriën. Door inadequate hygiëne kan deze dan gemakkelijk worden overgedragen aan derden, waardoor mensen in de ergste gevallen zelfs dood kunnen gaan. Ook blijkt uit een steekproef van 200 mensen dat 30% zijn of haar handen niet wast na het toiletbezoek. Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaan jaarlijks 3.5 miljoen kinderen en ouderen dood aan diarree. Al deze zaken kunnen volgens de voedseltechnoloog tegen worden gegaan door de handen met zeep te wassen.
Zes maanden lang campagne
Ashvien Sewgobind, interim BUM Intermed Caribe, benadrukte in zijn toespraak dat Intermed vanuit zijn corporate responsibility gemeend heeft de gemeenschap bewust te maken van de noodzaak van hygiëne. Het bedrijf zal zes maanden lang een campagne voeren, waarbij dagelijks reclamespotjes en jingles zowel op de televisie als de radio te zien zullen zijn. Daarnaast zal er ook gewerkt worden aan de verstrekking van flyers en folders. De organisatie heeft gemeend om de Richenel Slooteschool voor een jaar te accommoderen met materiaal, zodat leerlingen de hygiëne van de handen kunnen leren. Het publiek kreeg gisteren na de presentatie gelijk ook een demonstratie. Aan het publiek werd getoond hoe de handen op de juiste wijze te wassen.
FR

error: Kopiëren mag niet!