Presentatie boek Gail Eijk bij Kenniskring Nederland

Final Flyer 17 nov KK. defDe in Nederland bekende (diaspora) Stichting Kenniskring Nederland- Suriname, meer bekend als KK, onder voorzitterschap van financieel-economisch analist Robby Makka, organiseert op 17 november a.s. in Den Haag, een bijzondere en aparte Srefidensi bijeenkomst.
Terwijl andere organisaties in het kader van 40 jaar herdenking Onafhankelijkheid van Suriname kiezen voor een Brasadey, dansavond, muziekbijeenkomst, cultuuractiviteit, congres, lezing, tentoonstelling of marathon, prefereert het KK-bestuur voor: een avond vol emotie, sfeer met tranen, gender waardering, prikkelende commentaren, gedicht en column. Het bekende gezicht van Gail Eijk is speciaal gevraagd om haar boek, “Tranen voor mijn horizon” live te presenteren en te signeren voor geïnteresseerden. Dichter en kunstenaar Ranjan Akloe, columnist (Roy Khemradj) en de directeur van de uitgeverij Conserve (Kees Bakker) zullen gepaste presentaties houden in deze kringvorming. De reflectie op het avondthema, “De onafhankelijkheid schrijft en praat door”, komt van 2e kamerlid Tanja Jadnanansing.
Volgens Makka, die als moderator zal optreden en wisselend financieel-economische welvaartinformatie van Suriname met diaspora statistieken zal behandelen, kiest hij voor dit model en voor deze setting, omdat hij de andere vormen eerder heeft uitgevoerd. “Ik vind de andere activiteiten ook heel goed en ben zeer gelukkig dat wij als Surineds met zijn allen actief zijn”, zegt Makka. Hij wil nu graag een bekende Surinamer, een jong moeder, ook een veertiger als Suriname, laten performen in de stad van recht en vrede. Gail heeft in haar kindsjaren in Nederland gewoond, en heeft na terugkeer in Suriname getoond dat je een boek kan schrijven en laten uitgeven in samenwerking met een Nederlandse instelling samen met in Nederland wonende bekende Surinamers. En dit is een top voorbeeld van diaspora. Dit verhaal is geen troost voor tranen, of tranen met tuiten, dit is tranen voor de horizon, het keiharde realiteitsverhaal voor moeders en gezinnen. In dit geval van Gender Diaspora.’ Ook Tanja is een djadja lady, idem een veertiger, die omgekeerd in Suriname heeft gewoond. De overeenkomst is dat zowel Tanja (NOS) als Gail (Apintie) uit de mediawereld komen.
In november komen totaal drie boeken van drie schrijfsters uit. Naast die van Gail Eijk, komen ook uit van Cynthia Mac Leod en Tante Es. Volgens Makka moeten wij trots zijn op ons lef. Want meervoud van lef is leven. En daarom zal het leven van emotionele onafhankelijkheid belicht worden in een boekvertelling. We hebben in Nederland, Buitenhof en de Wereld Draait Door, maar we hebben ook Kenniskring voor Diaspora.
De bijeenkomst is geheel gratis en wordt zonder subsidie uitgevoerd. Er is gelegenheid om het boek ter plekke te kopen of te bestellen. De uitgeverij is aanwezig.

error: Kopiëren mag niet!