VHP: De vrouw staat centraal tijdens Navratri

Jai-Mata-Di-De Navratri is een bijzondere hoogtijdag waarop we als partij stilstaan bij de waarden die het Hindoeïsme ons leert om ons te kunnen ontwikkelen naar een zuiver levenspatroon. Navratri is een belangrijke periode voor Hindoes over de hele wereld. Dit feest wordt over het algemeen twee keer per jaar groots gevierd. Gedurende deze periode moeten Hindoes zich onthouden van vis en vlees.
Het is alom bekend dat Hindoes tijdens Navratri, negen dagen en nachten wereldwijd alle aandacht besteden aan Durga Mata of Parvati, de moeder van het Universum en de Oerbron van de energie die de natuur zelf is. Ze geeft de mensheid liefde en bescherming.
Daarnaast staan we stil bij andere vormen van harmonie met de schepping waarin we leven. Op deze manier helpen hoogtijdagen ons door te groeien naar een reguliere leefwijze waarin we zo zuiver, bewust en harmonieus mogelijk leven. Dat is immers het pad dat ons met onszelf verbindt en met de Hogere macht waar wij allen onderdeel van zijn.
De festiviteiten richten zich voornamelijk op de verering van de Godin Durga (ongenaakbare), één van de negen namen of verschijningsvormen van Parvati, het vrouwelijke aspect dan wel de echtgenote van de God Shiva. Het is een beleving van de verering van de oerkracht, van de goddelijke steun die het gezin nodig heeft om in gezondheid en voorspoed te leven.
Navaratri betekent letterlijk, 9 nachten. Elke nacht eert een andere kant van de universele moeder. Op een van deze 9 dagen houdt de vrome Hindoe veelal in huiselijke kring een offerdienst, waarbij de negen verschijningsvormen van de vrouw van Shiva, worden vereerd.
Durga is de mysterieuze combinatie van onwetendheid en kennis, verstrikking en verlossing, vernietiging en schepping. Ze vernietigt onze onwetendheid zodat wijsheid en spiritualiteit in ons kunnen ontwaken. Ze vernietigt dus duisternis om licht te creëren.
Door haar te vereren worden onze slechte eigenschappen weggenomen en kunnen we onze zintuigen overstijgen door als het ware zaadjes te planten voor vruchtdragende activiteiten. Het is ook de kracht van vernieuwing en de kracht van schepping. De kracht die in alle schepselen voorkomt, maar zich vooral manifesteert in de vrouwelijke aspect van de creatie. Daarom staat de vrouw centraal tijdens Navratri.
De VHP wenst alle mensen veel spirituele kracht, zegen, gezondheid, reinheid en bescherming van de Almachtige toe.
Subh Navratri , Jai Mata Di.

error: Kopiëren mag niet!