Nieuwe Groene Boekje heeft meer Surinaams-Nederlandse woorden

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) neemt het eerste nieuwe Groene Boekje in ontvangst. Het nieuwe Boekje houdt meer rekening met de wensen van de gebruiker, aldus de minister.
Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) neemt het eerste nieuwe Groene Boekje in ontvangst. Het nieuwe Boekje houdt meer rekening met de wensen van de gebruiker, aldus de minister.
De nieuwe editie van het Boekje is meer toegespitst op de specifieke spellingvragen die mensen hebben. Het bevat een selectie van trefwoorden, die de afgelopen jaren het meest werden opgezocht in de onlineversie. Ook nieuwe woorden als zzp’er en vasteklantenkaart hebben een plek gekregen in de officiële Woordenlijst Nederlandse Taal. In totaal zijn 10.000 nieuwe woorden toegevoegd. De woorden die zijn opgenomen, krijgen bovendien meer informatie in de vorm van verkleinwoorden en werkwoordtijden. De nieuwe editie is daarmee dikker en overzichtelijker geworden dan zijn voorganger.
Ook Surinaams-Nederlandse en Caraïbisch-Nederlandse woorden zijn opgenomen in het nieuwe Groene Boekje, zoals okselmouw en zuilcactus. Taal laat zien hoe een maatschappij zich ontwikkelt, zo werd duidelijk tijdens de presentatie. ‘Blijkbaar zijn we ons meer bewust van de diepe verbinding die we hebben met onze voormalige koloniën. Antillianen en Surinamers zijn niet alleen sprekers van het Nederlands: ze hebben er ook invloed op’, sprak minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van Nederland. Niet alleen het Groene Boekje, ook de website Woordenlijst.org is in een nieuw jasje gestoken en bovendien zijn de functionaliteiten ervan uitgebreid. Het Groene Boekje is gelijktijdig in Den Haag en Brussel overhandigd aan de verantwoordelijke ministers, respectievelijk Jet Bussemaker en Hilde Crevits. Met de officiële spelling draagt de Taalunie bij aan een eenduidige communicatie in het Nederlands taalgebied. Het stelt mensen in staat goed te schrijven en beter te communiceren. Het nieuwe Groene Boekje wordt uitgegeven door Van Dale Uitgevers en is in opdracht van de Taalunie samengesteld door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie.
De Taalunie is de beleidsorganisatie voor het versterken van de positie van het Nederlands, zowel binnen als buiten het taalgebied. Zij ontwikkelt beleid, diensten en producten zodat het Nederlands optimaal benut kan worden. Op deze manier draagt de Taalunie bij aan het aantrekkelijk en levendig houden van het Nederlands. Omdat taal kansen schept.

error: Kopiëren mag niet!