Inflatie Venezuela snelst groeiende ter wereld

Het gaat niet goed met de Venezolaanse economie en het wordt er niet beter op volgens de recente groeiprognoses van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Venezuela ziet zijn economie meer dan om het even welk land krimpen nadat de lagere olieprijzen de schatkist verder uithollen, blijkt uit de World Economic Outlook van het IMF. Het ontbreekt het land ook aan investeringen in de olie-industrie, die de schade aan de economie alleen maar groter maakt.
Volgens het IMF snijdt de recessie dit en volgend jaar dieper in het vel van de Venezolanen. Verwacht wordt dat het bbp dit jaar met 10 procent krimpt en met 6 procent in 2016.
De prijs die Venezuela ontvangt voor zijn olie-export, goed voor ongeveer 95 procent van de opbrengsten van de export, is het afgelopen jaar gedaald met 52 procent, berekende het persagentschap Bloomberg. De inflatie in Venezuela, nu al de snelst groeiende ter wereld, zal gemiddeld 159 procent bedragen in 2015 en stijgen tot 204 procent volgend jaar, aldus het IMF.
Barclays Plc, een Britse financiële dienstverlener die internationaal opereert, meldde in een klantennota van 25 september dat Venezuela in de ‘diepste economische crisis in zijn geschiedenis’ is beland. “Het valt onmogelijk te begrijpen waarom de regering niet afdoende reageert op de huidige realiteit, waarom de regering geen maatregelen neemt om de economische factoren te beteugelen die het reële inkomen van de Venezolanen aanvreten”, aldus Barclays.
Venezuela blijkt evenwel niet het enige land dat af te rekenen krijgt met een economische terugval. Verwacht wordt dat ook Griekenland (-2,3 procent), Brazilië(-3,0 procent), Rusland (-3,8 procent) en Oekraïne (-9,0 procent), dit jaar afklokken met een pijnlijke krimp.

error: Kopiëren mag niet!