Wel prijsinflatie maar nog geen devaluatie

Uit de statistieken van het ABS blijkt dat de inflatie in Suriname aan het toenemen is. Om dit te beteugelen, omdat prijsinflatieregulatie een van de belangrijkste mechanismen is waarmee de Centrale Bank van Suriname (CBvS) probeert om het leven leefbaar te houden in Suriname, zal de CBvS maatregelen moeten treffen. De prijsinflatie zit nu op 3%. Zodra de prijsinflatie de kant van plus 3% opgaat, probeert de CBvS met verschillende tools de inflatie af te remmen. Omdat men vaak prijsinflatie en devaluatie door elkaar haalt, wordt er te snel aangenomen dat er bij een prijsinflatie ook een devaluatie op komst is. ‘Voor dit moment kan dat nog niet gezegd worden’, zegt econoom Steven Debipersad, die tevens bestuurslid is van de VES. ‘Een dreiging is wel relevant om aan te nemen vanwege het grote begrotingstekort bij de overheid en ook de enorme lopende leningen. Hoe het precies uitpakt, zullen we in de aankomende maanden zien. Heel veel zal afhangen van hoe de cijfers van de begroting eruit zien.’ Debipersad geeft aan dat afhankelijk van de begrotingsbehandeling duidelijk zal worden wat de ministeries precies van plan zijn om uit te geven. Vooral hoe de staat aan de middelen zal komen, zal bepalen hoe de markt zal reageren. Uit de manier waarop de overheid het komende regeringsjaar haar huishouding zal doen, zal duidelijk worden in hoeverre de inflatie verder omhoog gaat en of er mogelijk een devaluatie zal zijn.
Verschil tussen devaluatie en prijsinflatie
Prijsinflatie (interne waarde van geld) heeft te maken met het geld dat bij de burger zit ter besteding. Hoe meer SRD wij te besteden hebben op een vaste hoeveelheid goederen, hoe groter de vraag naar dat goed zal zijn terwijl het aanbod hetzelfde blijft. Teveel vraag heeft dus de neiging, om de prijs van dat goed omhoog te laten gaan. Het is daarom altijd relevant om te voorkomen dat er teveel SRD’s in de samenleving zijn om de opwaartse druk op prijzen, dus een prijsinflatie terug te dringen. Het aanpassen van de kasreserve door de CBvS om geld af te romen uit de samenleving is daar één van. Dat merken wij doordat we meer rente moeten betalen voor een lening of hypotheek. Prijsinflatie kan ontstaan bij bijvoorbeeld looncorrecties. Als er meer geld in de samenleving terechtkomt, zullen de prijzen van de consumptiegoederen in de gemeenschap omhoog gaan. Aan de andere kant heb je dan de waarde van de SRD ten opzichte van de Amerikaanse dollar (externe waarde van het geld). Daar kun je devaluatie krijgen als de overheid een verkeerd beleid zou voeren, met het gevolg dat er bijvoorbeeld grote begrotingstekorten ontstaan of er wordt teveel geld door de CBvS geleend aan de overheid. Dit kan leiden tot devaluatieneigingen. Hiervoor gaat de CBvS haar monetaire reserve gebruiken om de devaluatie te beteugelen.

error: Kopiëren mag niet!