Amerikaanse tijdelijk zaakgelastigde distantieert zich van uitspraken Anania

Amerikaanse Tijdelijk Zaakgelastigde distantieert zich van uitspraken voormalig ambassadeur AnaniaDe tijdelijk zaakgelastigde op de Amerikaanse ambassade, Valerie Belon, distantieert zich van de uitspraken gedaan door voormalig ambassadeur Jay Anania. Zij deelde aan minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken mede dat de recent vertrokken ambassadeur, Jay Anania, drie interviews heeft afgestaan aan de media in Suriname, van welke inhoud zij niet op de hoogte is. Zij benadrukte dat de uitspraken, zoals gedaan door de voormalige ambassadeur, niet het officiële standpunt uitdragen van de regering van de Verenigde Staten van Amerika. De VSA wenst integendeel toekomstgericht te handelen in de bilaterale relatie met Suriname. De diplomate herbevestigde het beleid van de VSA in relatie tot Suriname, waarbij de VSA wenst te blijven samenwerken met Suriname voor het verbreden van de bilaterale handels- en investeringsmogelijkheden tot wederzijds voordeel. Dit mede vanwege het uitstekend economisch potentieel van Suriname, waarbij tevens werd gerefereerd aan het feit dat enkele Amerikaanse bedrijven actief zijn in Suriname.
Voorts deelde de tijdelijk zaakgelastigde mede dat de Verenigde Staten van Amerika ook andere gebieden wenst te verkennen voor het verdiepen en verbreden van de bilaterale samenwerking met Suriname, onder meer op de gebieden burgerveiligheid, energieveiligheid en rechtszekerheid. Deze mondeling overgebrachte informatie is ook verwoord in een diplomatieke nota van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo en werd overhandigd aan minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken. Met betrekking tot de kwestie Dino Bouterse gaf de Amerikaanse diplomate aan dat dit een juridische aangelegenheid betreft, die door Amerikaanse rechtbanken wordt afgehandeld. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is niet betrokken bij deze kwestie.
De tijdelijk zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo, die naar aanleiding van de gedane uitspraken door de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Suriname, op 2 oktober was ontboden door de minister van Buitenlandse Zaken ad interim Gillmore Hoefdraad, is op eigen verzoek op 7 oktober ontvangen door de minister van Buitenlandse Zaken, ambassadeur Niermala Badrising. Dit bezoek dient geplaatst te worden tegen de achtergrond van de diplomatieke nota, die aan de diplomate was overhandigd, waarbij de Surinaamse regering om een verduidelijking heeft gevraagd over de door de voormalige Amerikaanse ambassadeur Anania gedane uitspraken en of die het officiële standpunt van de regering van de Verenigde Staten van Amerika (VSA) betreffen.

error: Kopiëren mag niet!