Venezuela zal ambassadeur Guyana accrediteren

In de marges van de laatst gehouden vergadering van de Verenigde Naties zijn Guyana en Venezuela tot een voorlopig vergelijk gekomen ten aanzien van hun grenskwestie. Venezuela heeft toegezegd om de gestationeerde troepen aan de grens van Guyana terug te roepen. Hiermee is inmiddels reeds een aanvang gemaakt. Daarnaast is besloten dat Venezuela zijn ambassadeur wederom zal sturen naar Guyana en dat de afgebroken accreditatieprocedure van de Guyanese ambassadeur, Cheryl Miles, voor Venezuela verder voortgang zal vinden. Venezuela had zijn ambassadeur enkele maanden terug reeds teruggeroepen toen het eeuwenoude grensdispuut wederom oplaaide tussen beide landen.
Venezuela brak het accreditatieproces van de Guyanese ambassadeur af, nadat president David Granger van Guyana uitlatingen had gedaan over de Venezolaanse agressie in Amerika. President Nicolas Maduro van Venezuela kwalificeerde dit als een aanval van Guyana vanuit Amerikaans grondgebied.
Venezuela ging ook akkoord met een onderzoeksteam van de VN. Dit team zal deze grenskwestie onderzoeken en rapport uitbrengen aan secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN. President Granger gaf te kennen dat Venezuela geen steekhoudende argumenten kon presenteren voor haar claim op het Essequibo grondgebied. Guyana wil met het rapport van het onderzoeksteam een juridische en finale eindbeslissing.

error: Kopiëren mag niet!