DNA benoemt commissie kwestie Suralco

De Nationale Assemblee (DNA) zal in huishoudelijk verband dinsdag een commissie instellen bestaande uit assembleeleden, die met de Alcoa onderhandelingscommissie van de regering in contact zal zijn. Het parlement wil duidelijke tekst en uitleg van de regering over het vertrek van multinational Suralco uit Suriname. De multinational zal, zoals eerder aangegeven, op 30 november voorgoed uit het land vertrekken. De grootste zorg bij het parlement is de toekomst van de arbeiders van de multinational. Verschillende assembleeleden vinden dat er te weinig informatie over deze kwestie aan het parlement wordt verstrekt. Assembleelid Asiskumar Gajadien vindt dat de regering geheimzinnig doet en alles in kleine kamers wil oplossen. Dit is iets dat volgens hem niet kan, omdat het hier om een nationale kwestie gaat. Ook de status van de duizenden arbeiders bij Suralco baart hem zorgen. Verschillende assembleeleden willen ook verdere duidelijkheid hebben over het opzetten van de aluinaardefabriek door Suriname en Alcoa. De plannen van het staatshoofd lijken volgens hun niet al te realistisch.
Het is niet de eerste keer dat een soortgelijke commissie is samengesteld. In juni 2014 is op aandringen van president Desi Bouterse ook een commissie in het parlement ingesteld, die zich moest buigen over de kwestie Suralco. Het ging meer om een adviserende rol richting de regering. De commissie onder leiding van assembleelid Ronnie Brunswijk heeft na haar instelling tot de verkiezingen van 25 mei geen enkel verslag aan het parlement uitgebracht. Aangezien de commissie door de verkiezingen ontbonden is, zal een nieuwe worden ingesteld.
FR

error: Kopiëren mag niet!