Roy Bhikharie: ‘Men mag dus door blijven stelen?’

De traditie van het houden van jaarredes heeft volgens de politicus en ondernemer Roy Bhikharie alleen met wenselijkheden te maken. In de afgelopen 40 jaren wordt er volgens hem niets gerealiseerd, omdat men nooit zegt hoe zaken moeten worden gedaan. Op dit moment worden er maatregelen getroffen, die volgens Bhikharie het volk armer maken. ‘Om deze pijn te dempen, zal de regering het volk zoet houden door valse hoop te koesteren. Internationaal hebben politici dezelfde houding. Ze komen met wenselijkheden en weten hoe ze de realisatie van deze wenselijkheden op termijn kunnen schuiven. Men gaat nu huizen bouwen, maar men wordt er niet beter van, want men gaat nu duurder betalen voor elektriciteit etc.’, stelt Bhikharie.
Als de overheid serieus was met het technocratisch beleid waar er over werd gesproken, zou er volgens Bhikharie zeker reële hoop zijn. Een technocratisch beleid zou naar zijn mening betekenen dat er geen rekening wordt gehouden met politieke invloeden. ‘Als de corruptie bij EBS niet had plaatsgevonden, had men misschien een besparing dat gelijk is aan een maand consumptie van het volk. Als men geen overdreven salarissen en regelarij had, zouden de tarieven ook aanzienlijk lager zijn. Nu constateert men wanbeleid en toch worden de tarieven verhoogd. Dat betekent dat al de diefstallen worden gelegaliseerd. Men mag dus door blijven stelen’, zegt Bhikharie.
Volgens Bhikharie moet het woord ‘technocraat’ niet alleen in de mond worden genomen, maar ook in de praktijk worden toegepast. Aan de politieke kant meent Bhikharie ook aan te geven dat de oppositie momenteel zijn ziel verkoopt. Het lijkt volgens hem weer op de militaire periode. De democratische rechtstaat is niet te zien. ‘Er heerst een vorm van dictatuur door de samenwerking van oppositie en coalitie, terwijl het volk verder verarmt. Bouterse had zelf gezegd dat hij de helft van de VHP zou opsluiten. Ik vermoed dus dat de samenwerking dit als reden heeft’, zegt Bhikharie. ‘Met andere woorden heerst er in zekere zin een politieke, economische en morele chaos.’ Het dekolonisatieproces dat men als motief voor de revolutie had voorgehouden, is volgens Bhikharie nu juist verergerd. ‘Wij zijn nu niet gekoloniseerd door het buitenland, maar door de eigenaren van hetzelfde kapitaal’, aldus Bhikharie.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!