Vp Adhin: ‘Regering focust op meest essentiële projecten’

Voor het komende dienstjaar zal de regering zich grotendeels gaan focussen op het uitvoeren van de meest essentiële projecten. De begroting van het dienstjaar 2015-2016 is ook op schema. Dit zegt vicepresident Ashwin Adhin aan Dagblad Suriname. Adhin benadrukt dat de precaire financiële situatie van het land de regering gedwongen heeft om bepaalde zaken terug te brengen. ‘Het voordeel hiervan is dat je kan gaan werken aan structuren als wet, regelgeving en nieuwe instituten die controle moeten uitoefenen. Al dit soort zaken zal je moeten inbedden in het nieuwe programma dat je gaat moeten uitzetten voor 2016-2017 om te stappen naar een betere en stabielere macro-economische situatie.’ Adhin benadrukt dat al deze stappen erin geresulteerd hebben dat de begrotingen drastisch zijn teruggebracht. Hij onderkent dat Suriname op dit moment in een situatie is beland waar de financiën voor bepaalde projecten er niet meer zijn en deze uiteindelijk een halt moeten worden toegeroepen. President Desi Bouterse zal na zijn jaarrede op 30 september de begroting voor het komend dienstjaar aan De Nationale Assemblee (DNA) aanbieden. Ondertussen heeft minister Gilmore Hoefdraad van Financiën ook aangegeven dat het begrotingstekort niet veel verschilt met dat van vorig jaar. De regering heeft volgens hem gemeend om gelden van onbenutte posten door te schuiven naar meer belangrijkere. Adhin zegt in reactie hierop dat het een technische zaak is, waarbij SRD 77 miljoen is verschoven. Het gaat bij hem om het belang en de noodzaak van de uitgaven.
Stabiliteit nodig om te bouwen naar toekomst Suriname
Adhin zegt dat de regering op alle posten van de 17 ministeries is gaan kijken naar efficiëntie om bepaalde projecten te stoppen. Dit is de enige manier waarop er volgens hem meer beheersbaarheid en stabiliteit verkregen kunnen worden om van daaruit weer te bouwen aan de toekomst van het land. Een voorbeeld hiervan is de post voor naschoolse opvang, die grotendeels is veranderd. Volgens de vp gaat de naschoolse opvang niet meer op de oude manier worden ingevoerd, maar op een manier waarop er sterk gefocust zal moeten worden op de curriculumhervorming. Hiervoor heeft hij intussen contact opgenomen met minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om het oude en nieuwe curriculum goed door te nemen. Afgesproken is om na te gaan hoe de kosten bij dit project teruggebracht kunnen worden.
Sociaal vangnet krijgt al vorm
Adhin zegt dat het onlangs aangekondigde sociaal vangnet ondertussen al vorm begint te krijgen. De regering heeft volgens hem ondertussen een ‘onderdirectoraat Sociaal Vangnet’ opgezet, dat alle projecten en maatregelen zal uitwerken. ‘Wij hebben een heleboel dat geïntroduceerd kan worden om dan op een inventieve manier te kunnen omgaan. Het zijn verschillende maatregelen en te zijner tijd als je zo bezig bent, constateer je meerdere problemen die er zijn en die je moet rectificeren.’ Het is het onderdirectoraat dat volgens hem op al deze zaken zal moeten inspelen. De regering is op dit moment ook druk bezig met de voorbereidingen om de gemeenschap te informeren met betrekking tot de onlangs aangekondigde impopulaire maatregelen. Volgens Adhin loopt de voorbereiding hiervan goed en worden op dit moment verschillende producties gemaakt.
FR

error: Kopiëren mag niet!