Vaseur en Duiker blijven ingesloten

Kenneth Vaseur en Willy Duiker, de in ongenade gevallen ex-directieleden van de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS), blijven ingesloten. De rechter-commissaris heeft de inverzekeringstelling van Duiker rechtmatig bevonden en deze met 30 dagen verlengd. Wat Vaseur betreft, is de inverzekeringstelling ook rechtmatig beoordeeld. Beide heren worden verduistering, gekwalificeerde verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte verweten. Duiker werd op maandag 21 september als verdachte verhoord in de EBS-fraudezaak. Naar aanleiding van het urenlange verhoor werd besloten om tot inverzekeringstelling van de EBS-topman over te gaan. Vaseur werd op woensdag 23 september ingesloten.
‘Meer koppen zullen rollen’
Assembleelid Asiskumar Gajadien zegt aan Dagblad Suriname dat deze megacorruptiezaak vergeleken kan worden met een criminele organisatie, aangezien de zaak niet door de Centrale Landsaccountantsdienst (Clad) naar buiten is gebracht, maar één van de betrokkenen die door onenigheid besloten had een memory stick met informatie vrij te geven. Hij pleit daarom ook ervoor dat ook een onderzoek komt tegen TCT-minister Andy Rusland, EBS-technisch directeur Marcel Eyndhoven en president-commissaris Iwan Krolis van EBS. Rusland was voor hij minister werd, voorzitter van de rvc bij het staatsbedrijf. Door het beleid van deze functionarissen zou het bedrijf terecht zijn gekomen in een schuldpositie van bijkans SRD 1,5 miljard, terwijl cliënten die reeds betaald hebben voor aansluitingen, nu langer dan zes maanden hierop wachten. De onregelmatigheden die onder de rvc van EBS tijdens het voorzitterschap van Rusland en de toenmalige directeur Vasseur hebben plaatsgevonden, werden volgens Gajadien normaal voorgezet door Krolis en Duiker. Het assembleelid zegt dat hij ondanks insluiting van de ex-directieleden nog steeds klachten krijgt over inefficiëntie binnen het bedrijf. Hij vindt dat de hulp van een onafhankelijke internationale forensische unit ingeroepen moet worden om gestolen middelen verder te traceren.
Vaseur is de derde persoon die in deze megafraudezaak van EBS wordt opgesloten. Dick van Kanten, directeur van Greenland Development NV, die bestelde noodaggregaten niet voor het energiebedrijf heeft geleverd, was de eerste persoon die werd aangehouden. Hij is inmiddels door het Hof van Justitie in vrijheid gesteld. Het koppel zou volgens de Clad het energiebedrijf voor een totaal bedrag van USD 8.8 miljoen hebben opgelicht.

error: Kopiëren mag niet!