Jaarrede president zal realistischer moeten zijn

1jaarBouterseDe jaarrede van president Desi Bouterse staat gepland voor 30 september. In de voorgaande jaarredes van de president is er zeker gesproken over de sociale agenda, bereikbaarheid en betaalbaarheid van eerste levensbehoeften, scholenbouw, schooltransport, veiligheid in al haar facetten, sport en recreatie, ontwatering, water, elektriciteit, woningbouw en agrarische productie. De jaarrede van president heeft ook plannen, zoals het bouwen van fly-overs en 18.000 woningen, gekend. Deze laatste voornemens zijn niet gerealiseerd. Een aantal ministers van het huidig regiem doen volgens volksvertegenwoordiger Riad Nurmohamed nu pogingen om richting behoorlijk bestuur te gaan. Hij noemt als voorbeelden de minister van Justitie en Politie, en Natuurlijke Hulpbronnen.
Volgens Nurmohamed is men nu zeer enthousiast bezig, terwijl het politieke probleem veel complexer is. Nurmohamed verwacht dat de president tijdens zijn jaarrede op alle sectoren zal inspelen. De productiesector die door de jaren heen kapot is gemaakt, zal zeker genoeg aandacht moeten krijgen. “We hebben ook de straf van God of de duivel gehad met de rukwinden, de bananenplaag, de cassavefabriek die in problemen is etc. We verwachten dat de president komt uitleggen hoe de productiesector zal worden aangepakt. Het is gemakkelijk te zeggen dat wij oplossingen willen horen, maar we willen natuurlijk van de regering horen hoe er zal worden omgegaan met de populistische maatregelen die in de periode 2010-2015 zijn genomen en ons in deze crisis hebben doen belanden. De sociale contracten en infrastructurele werken behoren ook tot deze maatregelen”, stelt de parlementariër.
Leren uit fouten
Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, verwacht in ieder geval dat de bezuinigingen, waar er vaker over wordt gesprokenen, zeker zullen worden meegenomen. “We hopen dat bij dit nieuwe regeerteam, in deze nieuwe constellatie, zaken beter zullen gaan. We hopen dat de president beter in staat zal zijn om zaken die hij in zijn jaarrede opneemt, te realiseren”, zegt Welzijn. Nurmohamed verwacht ook antwoord op de kwestie van werkgelegenheid. “Suralco gaat weg. RBC is een paar jaar geleden ook vertrokken. Deze bedrijven gaan niet zomaar weg. Ze gaan pas weg wanneer ze zien dat de corruptie enorm toeneem in een land”, stelt Nurmohamed. Volgens Welzijn heeft de president nu de ervaring en kan het regeerteam lering trekken uit de fouten die zijn gemaakt. Het ‘wild enthousiasme’ zal volgens Welzijn dus eruit moeten, zodat er meer naar de realiteit kan worden gekeken. Het komt erop neer dat de jaarrede van de president wat realistischer eruit zal moeten zien.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!