Casas leidt onderzoek incident KLM-SLM

Het platform op de Johan Adolf Pengel Luchthaven is zo breed dat zeker twee Boeing 747 vliegtuigen er veilig op kunnen staan. Desondanks is het voorval van de KLM, die taxiënd met de vleugel tegen de vleugel van de SLM is aangekomen, een feit. Om de oorzaak van dit voorval te kunnen definiëren, is een onderzoek ingesteld onder leiding van de Civil Aviation Authority Suriname (Casas). Direct na het voorval was de Casas ter plekke. Wanneer een vliegtuig is geland, geeft de dienstdoende luchtverkeersleider, de tower controller, dit over aan de ground operation, meer bekend als de marshal man. Die neemt dan het contact met het systeem over en begeleidt het vliegtuig naar de plek waar het naar toe moet. Wanneer het vliegtuig opstart om te vertrekken, gebeurt dit idem dito in samenspraak met de dienstdoende luchtverkeersleiding.
Volgens Faizel Baarn, hoofd Luchtvaartdienst (LVD), is de marshal man niet in dienst van de LVD en kan er daarom geen informatie worden gegeven. De NV Luchthavenbeheer komt als operator van de luchthaven ook in het onderzoek bij kijken. Bij de tower waar de luchtverkeersleiding werd uitgevoerd, is er beslag gelegd. De dienstdoende tower controller wordt gehoord. De marshal man van de KLM wordt ook gehoord. Casas waarnemend directeur Brian D’Souza is momenteel uitlandig en de dienst kan vooralsnog geen informatie delen over het stadium van het onderzoek. Het ligt niet in de bedoeling dat er als conclusie van het onderzoek een schuldige uit de bus komt. De Surinaamse wetgeving heeft als doel van het onderzoek, het vast stellen van de omstandigheden en vermoedelijke oorzaken van het voorval. Dit zal ertoe moeten leiden dat de operaties en dienstverlening beter worden afgestemd en toekomstige voorvallen en ongevallen kunnen worden voorkomen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!