Delegatie Koksijde bezoekt Galibi

Delegatie Koksijde bezoekt Galibi.1Een delegatie van Koksijde/België, onder leiding van Eerste Schepen van Internationale Samenwerking, Jan Loones, bracht een werkbezoek aan Galibi van 16-18 september. Het doel van dit bezoek is de onderlinge stedenband verder inhoud te geven tussen de twee gemeenschappen in Suriname en in België. Sinds 2008 is er een stedenband tussen Koksijde in België en de plaatsen Galibi en Albina in het district Marowijne. De delegatie bezocht de verschillende projecten die met financiële middelen uit Koksijde tot stand zijn gekomen. Het kleuterlokaal van de plaatselijke school kreeg een donatie voor een goede renovatie. Tijdens het bezoek werd het kleuterlokaal weer heropend in aanwezigheid van de buitenlandse gasten en het dorpsbestuur alsook andere belangstellenden. Ook de dorpsrecreatiezaal, een geste van de huidige president, was onder de indruk van de gasten. De twee woonunits van de leerkrachten waren ook eerder tot stand gekomen door een bijdrage van Koksijde. Hierna werd de waterleiding bezocht.
De delegatie ging de plaatselijke junglepark in. Tijdens een ontmoeting in de vrouwenzaal annex bezoekerscentrum werd van gedachten gewisseld tussen de vrouwelijke delegatieleden en de lokale vrouwen. Andere projecten werden ook geëvalueerd, waaronder het studiefonds dat elk jaar gestort wordt voor middelbare en hogere opleidingsstudenten in Paramaribo. Het doel van dit fonds is dat de student na haar afronding van haar studie weer naar het dorp teruggaat om zijn of haar bijdrage te leveren. Momenteel zijn er een onderwijzeres en een verpleegkundige die na hun studie teruggekeerd zijn naar hun vroegere omgeving. Om verder inhoud te geven aan de internationale samenwerking, zal binnenkort een persoon afgevaardigd worden om zich te verdiepen in milieukwesties. Het milieuprobleem baart het dorp enorme zorgen. Ook een technicus voor de watervoorziening van het dorp wordt uitgezonden voor een bredere kennis in België. “Wij kunnen inspringen voor wat jullie niet hebben”, aldus een lid van de buitenlandse delegatie.

error: Kopiëren mag niet!