Jogi: ‘Het enige waarop deze mensen zich concentreren, is het innen van geld’

Parlementariër André Misiekaba heeft onlangs in het parlement aangegeven voorstander te zijn van Onroerendgoedbelasting. Hij noemde daarbij een bedrag van SRD 1200 per hectare. Parlementariër Mahinderkoemar Jogi heeft middels een interruptie Misiekaba getracht te wijzen op het niet deugen van zijn voorstel. ‘Hij begint de verschijnselen te vertonen van Idi Amin en Bokassa’, zegt Jogi refererend naar de Afrikaanse dictators. ‘Hij weet niet waarover hij praat. Laat hij onderzoeken wat het kost om een hectare grond bouwrijp te maken en in cultuur te brengen. Hij wil mensen straffen voor het continu geld uitgeven om de percelen in een goede staat te houden. Laat hij een dag met mij naar Saramacca komen en met mij in de zon werken. Als hij niet flauw valt, geef ik hem SRD 10.000. Mensen zitten thuis en denken dat de mensen die letterlijk in de modder ploeteren, miljonairs zijn. Vanuit die gedachte zegt Misiekaba dat die mensen SRD 1200 per hectare moeten betalen’, zegt Jogi.
Jogi heeft daarom voorgesteld om grondhuurpercelen om te zetten in eigendomspercelen. Bij de conversie kunnen mensen een redelijk tarief betalen. Volgens Jogi zijn in dit geval beide partijen gelukkig. De staat heeft inkomsten en aan de andere kant heeft de burger een bouwkavel of terrein met meer zekerheid. ‘Maar het enige waarop deze mensen zich concentreren, is het innen van geld. Je kunt onmogelijk van een kale kip meer veren plukken. Landbouw is geen luxe. Ploeteren in de zon is nu niet betaald. Als iemand 1000 hectaren grond heeft, moet hij de staat jaarlijks, naar het model van Misiekaba 1.2 miljoen betalen, terwijl de man indirect al genoeg belasting betaalt.’ Volgens Jogi is dit model totaal onterecht en wordt er liever niet aan begonnen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!