Vp Adhin: “Afwijking voorstellen FEP was noodzakelijk”

1 Vp Adhin Afwijking voorstellen FEP was noodzakelijkAfwijken van de voorstellen van het Financieel Economisch Platform (FEP) was noodzakelijk om de financiële situatie van het land weer op peil te krijgen. Deze mededeling deed vicepresident Ashwin Adhin gisteren tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA). “De regering wil duurzaam welzijn en welvaartsgarantie voor het volk. Om dat te kunnen doen, moeten de prijzen omhoog”, stelde de vp. Adhin benadrukte dat de regering in haar uiteenzetting duidelijk eraan heeft gedacht om ook bepaalde opvangmaatregelen te treffen om de minder draagkrachtigen op te vangen. Deze maatregelen vallen volgens hem onder de noemer van sociaal vangnet. Het sociaal vangnet behelst volgens Adhin maatregelen met betrekking tot prijszetting en prijsvorming. Ook het instellen van een solidariteitsfonds wordt bekeken.
De vicepresident benadrukte dat de politiek ook mee zal helpen om de economie op peil te krijgen. Zo zullen inefficiënties binnen staatsbedrijven en andere overheidsorganisaties worden weggewerkt evenals alle onnodige uitgaven binnen parastatale bedrijven als brandstof, dienstvoertuigen etc. Hij verwijst hierbij naar de recente maatregelen van corruptiebestrijding binnen de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS) en Staatsolie. Adhin stelt dat de huidige regering niet van plan is dezelfde fouten als haar voorganger te maken. Wat hij wel weet, is dat de regering Bouterse 1 reeds in 2013 geknipt heeft in de budgetten van de departementen. Ook is er een halt geroepen aan vele programma’s en projecten.
Volgens Adhin was het reeds voor de verkiezingen van 25 mei duidelijk dat het land moeilijke tijden tegemoet zou gaan. Het is volgens hem dus niet de NDP die alleen aan de verhoging van brandstof, water- en energietarieven dacht. Ook andere partijen zouden genoodzaakt zijn om soortgelijke maatregelen te treffen. FEP had volgens Adhin reeds kennis genomen van maatregelen die in overweging waren door de regering. Slechts in het geval van de solidariteitsheffing bij de pomp is ervoor gekozen om met SRD 0,05 af te wijken. Voor Adhin is dit geen noemenswaardige afwijking. Deze afwijking was noodzakelijk gezien de financieel economische situatie. “De regering staat open voor het bestuderen van aangepaste modellen. Sommige maatregelen moeten worden doorgevoerd, hoe pijnlijk zij ook zijn. Er komen hiernaast een pakket van maatregelen om het beleid naar de samenleving toe op te vangen”, aldus Adhin.
FR

error: Kopiëren mag niet!