Peneux belooft bijzondere student Chitanie stafpositie

Peneux belooft bijzondere student Chitani stafpositie 1
Peneux belooft bijzondere student Chitani stafpositie 2Ashwin Chitanie, is onlangs in de bloemen gelegd omdat hij de eerste afgestudeerde is van de Anton de kom Universiteit van Suriname, met een motorische beperking. De minister van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (Minowc), Robert Peneux, die de buluitreiking van de Faculteit der Maatschappij Wetenschappen heeft bijgewoond, heeft een special woord aan Chitanie gericht. Naast de complimenten die hij ontvangen heeft van Peneux, kreeg Chitani ook een staande ovatie toen hij zijn bul uit handen van de minister in ontvangst nam. Peneux nodigde Chitanie uit voor een gesprek. De minister is van oordeel dat Chitanie vanwege zijn studierichting een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het zorggebied van het ministerie. Hij verzekerde Chitani van een stafpositie op zijn ministerie. Chitanie heeft de uitnodiging van de minister aanvaard en zal woensdag aanstaande met de minister, voor een gesprek, rond de tafel zitten.
De minister pleegde een terugblik naar toen hij Chitanie leerde kennen. Hij kan zich herinneren dat Chitanie hem, als directeur van de Middelbare Handels Avond School, aangaf dat hij de wil heeft om te studeren, maar de trap niet op kon. De minister gaf aan dat hij Chitanie in een situatie heeft leren kennen waar niemand rekening hield met een beperking. Uiteindelijk was Chitanie de best geslaagde in zijn periode op de Middelbare Handels Avond School.
Peneux heeft Chitanie ter plekke aangegeven dat hij graag wil hebben dat de afgestudeerde Chitanie in dienst treedt van Minowc. “Je hebt een onderzoek gedaan naar hoe wij moeten omgaan met kinderen van het speciaal onderwijs. Als je minister bent, ben je minister voor iedereen. Je discrimineert niet. Je bent dus ook minister voor mensen met beperkingen. Ik wil voor de groep, speciaal onderwijs, mensen met beperkingen, bijzonder veel werk verzetten. Kinderen met een beperking verdienen een kans. Het is soms misdadig te noemen, wanneer we kinderen met een beperking niet op een correcte wijze behandelen. Het is ook erg in ons onderwijs wanneer wij als leerkracht een waardeoordeel vellen over een kind. Wanneer een kind in de jonge jaren lastig gedrag vertoont, moeten wij ophouden met het oordelen dat het kind naar het speciaal onderwijs moet. We moeten eerst onderzoek doen waarom dat kind zo is. Wij moeten er van af een waardeoordeel te vellen over kinderen en onszelf te plaatsen in de schoenen van de psycholoog en psychiater, door het kind te zeggen waar het moet gaan. Wij moeten als opvoeder gezag uitstralen, maar macht mag nooit de overhand nemen, anders is er sprake van chaos”, zei de minister.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!