PCS bevolkingsonderzoek van start gegaan

Het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) is op zondag 16 augustus van start gegaan met een bevolkingsonderzoek. In samenwerking met partner Arkin Amsterdam uit Nederland zullen Nickerie en volgend jaar Paramaribo worden aangedaan waarbij een totaal van 3000 adressen zal worden geconsulteerd. Het is de bedoeling dat er bij elk adres een persoon uit het huishouden wordt geselecteerd om mee te doen. Hierbij zullen enkele vragenlijsten worden afgenomen met betrekking tot het gebruik van alcohol en drugs en de beleving van depressie en angstklachten.
Doel van het onderzoek is om enerzijds het beleid van de geestelijke gezondheidszorg verder aan te scherpen met behulp van de beoogde onderzoekgegevens en anderzijds het toetsen van het nieuwste aanbod van PCS, namelijk de online hulpverlening ofwel E-Mental health.
Middels de E-Mental health zal gratis hulp worden geboden om het gebruik van alcohol te verminderen of geheel te stoppen met alcohol. Deze alcohol zelfhulplijn is gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie en heeft internationaal succes bewezen in de hulpverlening binnen de geestelijke gezondheidszorg. Op basis van de ervaringen van de alcohol zelfhulp zal na gedegen evaluatie worden nagegaan als het programma zal moeten worden aangepast voor Suriname, waarna er ook meerdere online zelfhulplijnen worden aangeboden. De psychiaters Rudi Dwarkasing, Vincent Lumsden, Randier Nanda en de psychologen Raj Jadnanansing en Danoe zijn namens het PCS betrokken bij het onderzoek en wordt het team op locatie ondersteund door de dc’s en de bestuursopzichters.

error: Kopiëren mag niet!