Peneux: ‘Je hebt liever teveel gestudeerd dan dat je dom bent’

Je hebt liever teveel gestudeerd 1Voor het collegejaar 2014/2015 heeft het Instituut voor Opleiding van Leraren 2 diploma uitreikingen gehad. 351 studenten, van de 361 geslaagden waren woensdag in Congreshal aanwezig om hun diploma in ontvangst te nemen. Dit collegejaar zijn er 2797 studenten ingeschreven. Van deze bijkans 2797, nieuw en her ingeschreven studenten zijn 507 mannen (18%). Interim manager Dankerlui Marcia, zou dit verschijnsel niet als positief typeren. “We zouden moeten kijken om ook heren te stimuleren om voor de klas te staan. Die mensen hebben we ook nodig”, zegt Dankerlui.
In januari 2015 leverde het IOL 175 geslaagden op. Nu zijn er 223 geleverd. Dat is een toename van 27%. De rest van de 361 geslaagden behoren tot de opleiding PG-extern. Dankerlui, geeft aan dat het IOL in een transformatieproces zit waarbij wij moeten meegaan in de dynamiek van het transformatieproces. “Het is belangrijk om de vraag van het veld hierbij mee te nemen. Het is ook belangrijk om allerlei stappen te ondernemen richting accreditatie. In dat kader zijn wij al begonnen om bachelor opleidingen aan te bieden”, zegt Dankerlui. Een bijzonderheid is dat bij de opleiding Nederlands, onlangs de eerste bachelor diploma’s zijn uitgereikt.
Bevoegdheid en bekwaamheid
Minister van Onderwijs Wetenschap en Cultuur typeerde het moment van de diploma-uitreiking als een bijzonder moment. “De geslaagden hebben een bevoegdheid behaald die hen uiteindelijk de competentie geeft om voor een klas gericht lessen te verzorgen in een bepaald vak of onderdeel. Maar we zijn er dan nog niet. Die bevoegdheid hebt u nu in handen. Die bekwaamheid volgt geleidelijk aan naar gelang de ervaring voor de klas toeneemt. Die bekwaamheid krijgt u door uzelf constant bij te scholen en te professionaliseren. Hier is niet het einde. U kunt nooit zeggen dat u alles weet. Gaat u door met studeren. Je hebt liever teveel gestudeerd tot je flipt, dan dat je minder hebt gedaan en dom bent”, aldus Peneux.
Dankerlui geeft aan dat de woorden van de minister haar goed stemmen. “In het kader van de veranderingen die IOL zal moeten ondergaan, verdienen wij aandacht”, aldus Dankerlui.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!