Onze toekomst …

Om vooruit te blikken op de toekomst van Suriname, en de verdere ontwikkeling van ons land, moeten wij niet steeds achteruit kijken en schuldigen aanwijzen. Nu het nieuwe regeerteam met frisse moed, heldere ideeën en met de nodige daadkracht is aangetreden, is er wederom hoop. Er is hoop dat in de komende jaren heel wat zaken, vooral met betrekking tot corruptie en criminaliteit hard zullen worden aangepakt!
PL en ABOP hadden in de verste verte niet verwacht dat zij buiten de boot zouden vallen. De chaos op de diverse ministeries, in het bijzonder waar de ABOP, waaronder SoZaVo (Sociale Zaken & Volkshuisvesting) en JusPol (Justitie & Politie) de scepter zwaaiden, is niet één om er over naar huis te schrijven! Dit is eveneens het geval geweest op het ministerie van ATM (Arbeid, Technologie en Milieu). Ex- minister Micheal Miskin had meer belangstelling voor zijn eigen belang en voor zaken waar Ronald Hooghart en zijn zoon meer in te brengen hadden dan de minister hemzelf.
Hopelijk zal de vakbeweging een sterkere persoon voordragen teneinde het ministerie tot een hoger niveau te brengen. Toegegeven moet worden hierbij dat dit een heel goede set is geweest van de President. De regering is een weerspiegeling van techneuten en deskundigen, op wie er veel hoop is gevestigd. Het is te hopen dat zij ons aan het einde van de rit niet teleurstellen. Want men zegt weleens: “nieuwe bezems vegen schoon!” We hopen, dat dit voor wat ons land betreft, slechts bij een spreekwoord mag blijven, want op elke regel is er een uitzondering.
De zwaar teleurgestelde en verzwakte PL voorzitter blijkt thans overduidelijk in het nauw gedreven te zijn want hij maakt rare sprongen. Vanuit die kleine hoek levert hij kritiek als zou de huidige regering geen juiste weerspiegeling zijn van het Surinaamse volk. De leider van de Volksalliantie klaagt steen en been dat de President geen anderen heeft benoemd, dan slechts personen die op hem lijken. Als neutrale schrijver wil ik niet generaliseren. Maar uit onze historie is bekend dat
Henri Ori, hoogleraar, die deel uitmaakte als UPS-er in VA-verband, destijds ook door de PL voorzitter werd uitgesloten voor het hoge ambt, hoewel hij daar vanwege zijn kennis en ervaring de meeste aanspraak op maakte. Wij zijn met ons allen Surinamers en wij moeten niet denken langs etnische lijnen. De tijd van de NPS is reeds achterhaald het presidium van allerlei rassen in het leven te roepen.
Als het onze Somo goed uitkomt, vooral als hij in de coalitie zit, dan praat hij een andere taal. “Wiens brood men eet, diens taal men spreekt”, zegt men heel vaak.
Hij wilde één van zijn kroonprinsen, Mike Noersalim graag met voorkeurstemmen binnenhalen als DNA-lid. Nu hij zich heeft aangesloten bij de groep van
Sapoen / Chitan, en hij minister is geworden, is hij in de ogen van de PL plotseling geen echte Javaan. Dit zal hij ook zeggen van Ralim van Commewijne! Wat een contradictie van de slinkse overloper en verrader allertijden!
Wij zijn allen Surinamer en moeten afstand doen van “ hokjesvorming
en hokjespolitiek!”
Wel moeten wij respect hebben voor elkaars geloof, cultuur en tradities en in harmonie met elkaar leven!
Roy Harpal

error: Kopiëren mag niet!