Coalitiepartners ondertekenen regeerakkoord vandaag

Het is de bedoeling dat de regeringspartners, NDP, BEP, DOE, Palu en Groep Sapoen, vandaag het nieuw regeerakkoord zullen tekenen. President Desi Bouterse wil alle zaken voor zijn inauguratie op woensdag rond hebben, voordat hij formeel overgaat tot de benoeming van zijn ministers. Deze worden tevens gelijk na zijn inauguratie beëdigd. Ondertussen is het al bekend dat DOE het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen krijgt. Vernomen wordt dat zij partijlid Regillio Dodson voor deze post heeft voorgedragen. De groep Sapoen/Chitan, die post van Binnenlandse Zaken mag invullen, heeft Mike Noersalim voorgedragen. De BEP van Celcius Waterberg mag een kandidaat leveren voor Regionale Ontwikkeling. Deze partij heeft in de vorige regeerperiode kort leiding gegeven aan dit ministerie. Zij werd door gewijzigde beleidsinzichten van het staatshoofd uiteindelijk toch vervangen met een Abop-minister. Ondertussen draaien namen van ministers in volle toeren. Zo zijn de namen van Faizel Abdoelgafoer en Robert Peneux ook gevallen voor de posten van respectievelijk Sport & Jeugdzaken en Onderwijs Wetenschap en Cultuur (Minowc). Abdoelgafoer is momenteel voorzitter Task Force Sportaccommodaties en is al geruime tijd een favoriet onder de NDP-jongeren voor het staatshoofd. Hij heeft onlangs ook zitting genomen in de presidentiele delegatie, die gesprekken voerde met verschillende politieke partijen. Het bedrijfsleven vult de post van Handel en Industrie in en de medici mogen zelf bepalen wie minister van Volksgezondheid wordt. Deze twee en alle overige posten vallen onder de NDP.
Positie Palu in komende regering is onzeker
De positie van de Palu in het kabinet Bouterse 2 is onzeker. De partij heeft afgelopen week feestelijk bedankt voor het aangeboden post van Minowc, aangezien zij liever de post van NH, waar zij nu de scepter zwaait, had ingevuld. Binnen de postenverdeling gaat het om een ‘take it or leave it’ kwestie. Op dit moment kan de NDP de post van Minowc zelf invullen. Van daar dat de naam van Peneux wordt genoemd. Peneux heeft als Onderwijs-directeur in de afgelopen periode van dichtbij meegewerkt aan de hervorming binnen het ministerie.
Slechts Algoe en Relyveld keren terug
Uit het huidige kabinet zullen zeer waarschijnlijk slechts twee ministers terugkeren in de regering-Bouterse 2. Het gaat om Steven Relyveld (Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer) en Soeresh Algoe (Landbouw, Veeteelt en Visserij). Vijf van de zeventien bewindslieden zijn van de Abop en keren zonder meer niet terug. De NDP zal mogelijk ook voor de samensmelting van de ministeries van Arbeid en Sociale Zaken gaan. Deze zal de naam dragen van Welzijn, Werkgelegenheid en Gezin.
FR

error: Kopiëren mag niet!