‘Politiek heeft ervoor gezorgd dat hoeveelheid laag kader steeds omhoog gaat’

1 ZEKER Politiek heeft ervoor gezorgd dat hoeveelheid laag kader steeds omhoog gaat. 1Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling, die al bijkans 3 jaar en 3 maanden leiding geeft aan het ministerie, is tevreden met het werk dat hij tot nog toe heeft mogen verrichten. De minister meent dat het ministerie sinds zijn aantreden in 2012 al in een krappe positie zat. ‘Sommige rekeningen van aannemers en leveranciers zijn sinds 2012 nog niet betaald. Toen al was het krap. Als je ondanks dat, 500 projecten succesvol kan uitvoeren dan moet je wel tevreden zijn. Je kunt niet 100% tevreden zijn, omdat er nog ruimte is om meer dingen te doen. Ik heb mijn werk prima gedaan en hoop dat mijn opvolger met een grotere snelheid het roer kan overnemen’, zegt Betterson.
Volgens de minister zal zijn opvolger een persoon moeten zijn die ‘bruggen wil bouwen’. Dit in de zin van naar mensen toe gaan. ‘Hij moet mensen niet zo zeer op een afstand houden. Dit, omdat we alle positief denkende Surinamers nodig hebben om deze moeilijke periode doorheen te komen. Het zal iemand moeten zijn die mensen weet te omarmen om samen dingen te doen. Het zal ook iemand moeten zijn die bereid is om harde besluiten te nemen’, stelt de minister. RO is volgens Betterson een ministerie met veel laag kader. ‘Dat is een probleem. De politiek heeft ervoor gezorgd dat de hoeveelheid aan laag kader steeds maar omhoog gaat.’
Betterson meent dat hij in zijn periode zoveel mogelijk heeft geprobeerd hoger kader erbij te betrekken. Ondanks zijn inspanning is de hoeveelheid laag kader veel meer dan het hoger kader. Het personeelsbeleid zal volgens hem dus goed moeten worden gevoerd, om lager, midden en hoger kader effectief in te zetten. Het ministerie heeft mensen met bagage en die moeten worden ingezet.
‘RO wordt heel vaak gezien als een ministerie waar diverse politieke partijen hun mensen accommoderen. Bij overname door een andere minister is het vaak zo dat bepaalde mensen niet meer worden gebruikt of ingezet, waardoor het lijkt alsof het ministerie een gebrek heeft aan personeel, terwijl dat niet zo is. Er zijn mensen die met behoud van salaris thuis worden gezet, en andere dingen doen. Dit, terwijl ze heel effectief ingezet hadden kunnen worden om binnen het systeem hun bijdrage te leveren. Dit is een van de dingen die dit land niet goed doet. Mensen mogen om de beleving van hun democratie een politieke kleur hebben, maar wanneer de verkiezingen voorbij zijn, moeten we de gelederen kunnen sluiten. Met duidelijke saboteerders moeten we afrekenen, maar je kunt ze wel inzetten waar ze goed gebuikt kunnen worden, zodat mensen niet thuis zitten’, stelt Betterson.
Betterson is bereid, indien er op hem geen beroep meer wordt gedaan om leiding te geven aan het ministerie, zijn opvolger te voorzien van adviezen. Hij vindt dat hij op een bepaald punt zal beëindigen, en het goed zou zijn als zijn opvolger, indien hij daartoe de behoefte heeft, ook op hetzelfde punt zou starten.

Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!