Girjasing: ‘Bezuinigingen Buza mosterd na de maaltijd’

Parlementariër Sheilendra Girjasing zegt dat de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen maatregelen van het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) op buitenlandse posten, mosterd na de maaltijd zijn. ‘Wat is het nut? Men heeft de regering overgenomen in 2010 met een berg vol geld en men heeft het op een heel onverantwoordelijke wijze besteed.’ Girjasing verwijst naar het politiek verhaal van de toevoer naar Europa via Frankrijk, welke naar zijn mening in een compleet fiasco is geëindigd. ‘We hebben daar nu miljoenen aan schulden. Dit allemaal om een persoon, die het niet eens was met Nederland. Men heeft miljarden vergooid in Frankrijk en vandaag benoemen we wel een Nederlandse ambassadeur in Suriname. Ondertussen is al het geld weg en Frankrijk is van de baan.’ Ook de ambassade van Kaapstad haalde Girjasing als voorbeeld aan. Er zou daar nauwelijks zaken mee gedaan worden. ‘We hebben toen reeds gewaarschuwd dat men bezig was geld over de balk te gooien, maar men dacht daar toen niet aan. Het ergste en de hele rode lijn in dit alles is dat een klein deel van de bevolking 5 jaar heeft gestoeid en dat vandaag de totale bevolking het gelag moet betalen. Men heeft niet willen luisteren toen het goed ging, maar wanneer het goed gaat in een land moet je weten dat het ook slecht kan gaan en daarvoor moet je voorbereidingen treffen.’
Girjasing geeft aan dat het land nu geen geld heeft om de minimale dingen te betalen. ‘We gaan terug naar nul door schoolgeld weer in te voeren en dit te doen en dat te doen.’ Tot 25 mei 2015 heeft men volgens hem gedaan alsof het prima ging in het land en nu komt men aan met een heleboel maatregelen die zullen worden getroffen. Nu wordt volgens Girjasing ‘zogenaamd’ iedereen erbij betrokken. ‘Toen het geld werd verdeeld, werd het volk er niet bij betrokken. Delen van het volk hebben wel genoten van het geld, maar niet het volk zelf. Het volk is zoet gehouden met een minimumloon en een sociaal contract, dat ons land veel geld kost. Nu kondigt de president zelf aan dat hij zwaar gaat bezuinigen op de naschoolse opvang, terwijl wij hiervoor hadden gewaarschuwd. Je kunt je alles permitteren. Iedereen kan een raket of vliegtuig hebben, maar je moet het je kunnen permitteren en niet leven boven je stand.’ De regering heeft, zo geeft de politicus aan, boven hun limiet geleefd. Dit gaat nog steeds door, meent Girjasing en verwijst hierbij naar de inauguratie plechtigheid van de president, die volgens hem onnodig veel gaat kosten. Het kan volgens hem ook op een minder grootse wijze geschieden, vooral vanwege het feit dat het dezelfde president betreft.
Girjasing ziet geen kritische mensen in FEP
‘De VHP heeft een vertegenwoordiger in de FEP enkel en alleen om haar bijdrage te leveren, maar niet om te vechten om in de regering te gaan zitten. Dat willen wij absoluut niet hebben. Als ze niet luisteren naar wat de VHP voorstelt aan goede maatregelen, dan stappen we eruit. We gaan kritisch begeleiden, maar ik ga mijn mond niet blijven houden. We moeten steeds de mensen erop attenderen hoe het economisch probleem is ontstaan.’ Girjasing weet niet in hoeverre er kritische mensen in het platform zitting hebben, aangezien hij Naarendorp als een verlengstuk van de regering ziet. ‘Van hem kan ik niets kritisch verwachten. Kritische mensen in de regering vind ik mensen zoals Ragoebarsing, want die heeft tenminste verstand van zaken, maar zo onder de indruk van toppers in het forum ben ik niet. Ik had gedacht dat Karam of Sowma erin zouden gaan zitten. Dat zijn mensen die steeds aan de bel hebben getrokken over de situatie.’ Het schijnt Girjasing dat als je kritiek hebt dat je echter buiten de deur van het Platform wordt gehouden door de regering. ‘Ik weet niet of hier opzet is of als er sprake is van toneel, maar dit zal later blijken. Het is toch geen langdurend orgaan, maar het zal bestaan tot aan de redevoering van de president. De president wil naar mening van Girjasing iedereen ‘zogenaamd’ erbij betrekken om zijn impopulaire maatregelen door te voeren. ‘De situatie heeft hij zelf voor ons veroorzaakt. Als hij goed had geluisterd naar de toenmalige oppositie had hij getemperd en waren we vandaag niet in deze rotzooi.’

error: Kopiëren mag niet!