Lesbrief en folder ontwikkeld voor onderwijsgevenden

Het reken – wiskundeonderwijs is niet statisch en ontwikkelt zich steeds. Het is onder andere daarom noodzakelijk de internationale ontwikkelingen op de voet te volgen. Vanaf 1992 is internationaal het ezelsbruggetje ‘Meneer Van Dalen Wacht Op Antwoord’ bij samengestelde reken – wiskundebewerkingen niet meer van kracht. Er zijn nieuwe afspraken gemaakt over de volgorde bij de samengestelde reken – wiskundebewerkingen.
Deze aanpassing is wereldwijd noodzakelijk geweest, omdat de snelle ontwikkeling van zowel de programmeertaal voor computers in de jaren zestig en zeventig als de digitale rekenmachine en rekenautomaat hierop zijn gebaseerd. In opdracht van de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, ir. Ashwin Adhin, heeft de Commissie Invoering Aangepaste Samengestelde Reken–Wiskundebewerkingen op donderdag 21 juli 2015 een informatiebijeenkomst gehouden voor functionarissen van het Minowc. Op deze bijeenkomst zijn op interactieve wijze via de door de commissie ontwikkelde lesbrief en folder de participanten volledig geïnformeerd over deze aanpassing. De lesbrief en folder zijn bestemd voor elk onderwijsniveau.
Via het ezelsbruggetje “Hoe Moeten We Van De Onvoldoendes Afkomen” met als volgorde Haakjes verdrijven, Machtsverheffen/Worteltrekken, Vermenigvuldigen/Delen, Optellen/Aftrekken kunnen zowel leerlingen als leerkrachten de aangepaste volgorde bij samengestelde reken – wiskunde bewerkingen het best onthouden.
De commissie bestaat uit wiskundedocenten Ewald Levens (voorzitter ), Usha Adhin (onderwijskundige ), Indira Ramdin en de onderwijskundige Henri Blinker. Ze zijn allen leden van de Surinaamse Vereniging van Wiskunde – en Rekenleraren ( SVWR )
De informatiebijeenkomst werd geopend door Robert Peneux, directeur van het Minowc. In zijn opening speech gaf hij aan zeer verheugd en trots te zijn om deze lesbrief en folder aan het onderwijsveld te kunnen presenteren.
Voorts gaf hij te kennen dat de technologie steeds verder gaat en dat Suriname mee moet gaan met de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderwijs. De ouders en verzorgers van de leerlingen zullen volgens Peneux via voorlichtingsprogramma’s van het Minowc in kennis gesteld worden over hoe de nieuwe methode werkt, zodat er voorkomen wordt dat er verwarring ontstaat tijdens het uitleggen. Hij zegt erop toe te zien dat alle leerkrachten landelijk getraind zullen worden hoe zij met deze nieuwe methode moeten omgaan. De onderwijsdirecteur zegt dat de implementatie zal plaatsvinden wanneer alle onderwijsgevenden landelijk goed getraind zijn. Ruim 10.000 leerkrachten zullen volgens hem landelijk getraind moeten worden. Het Minowc vindt het van groot belang dat iedereen reken – wiskundesommen op dezelfde wijze uitrekent, zodat we wereldwijd dezelfde antwoorden krijgen. Tot slot gaf hij aan ervan overtuigd te zijn dat deze lesbrief aan onderwijsgevenden, voldoende handvaten biedt om de nieuwe afspraak bij samengestelde reken – wiskundebewerkingen op een correcte en duidelijke manier te implementeren. Dit in het belang van de verhoging/verbetering van het onderwijsrendement.

error: Kopiëren mag niet!