Griffie rechterlijke macht versterkt

Griffie rechterlijke macht versterkt.2Bij het Kantongerecht Strafzaken is gisteren een griffier beëdigd. Mr.Valerian Bendanon mag vanaf nu de functie van fungerend griffier derde klasse bekleden. Bendanon is volgens waarnemend hofpresident Iwan Rasoelbaks toegelaten tot deze functie, omdat een andere griffier van het hof vanwege drukke werkzaamheden niet in staat was overal aanwezig te zijn. Deze droeg Bendanon, vanwege zijn zeer goede prestatie en kennis, voor om beëdigd te worden. Thans bestaat de strafsector van het Hof van Justitie uit 5 fungerende griffiers. Volgens Rasoelbaks is de zesde op dit moment nog op de training en hoopt hij deze ook binnenkort te beëdigen. Op de afdeling Civiele Zaken heeft het Hof slechts 1 fungerende griffier, terwijl drie in opleiding zijn.
Rasoelbaks vindt dat er aandacht moet worden besteed aan de positie van de griffiers als actor bij het gerechtsgebeuren. Vaak wordt er geen aandacht aan besteed dat de griffiers een heel belangrijke rol vervullen. Alle dossiers gaan via de griffiers naar de rechter. Het proces-verbaal van de zitting wordt opgemaakt door de griffiers en ook de vonnissen worden door hen uitgewerkt. “Wij van de rechterlijke macht kunnen niets doen zonder een griffier. De focus is vaak gericht op de rechter en op de officier van justitie”, zei de rechter. De magistraat vindt dat zaken toch wat efficiënter in de toekomst moeten geschieden, omdat anno 2015 nog steeds te veel nijpende problemen zijn. Bendanon zelf vindt ook dat administratie van de griffie meer ruimte en bevoegdheden moet krijgen om zaken beter te kunnen doen. De griffie moet volgens hem slechts belast worden met het voorbereiden en de gang naar de strafzitting en het opmaken van vonnissen. De waarnemend hofpresident verzekerde de griffie dat het systeem binnenkort geautomatiseerd zal worden. In mei is hij al begonnen om periodieke besprekingen met de hoofden van de afdelingen te voeren. Gehoopt wordt dat de strafafdeling van het Hof zo snel als mogelijk verhuist naar haar nieuwe locatie.
De rechter verzekerde de kersverse griffier dat hij altijd wakker moet blijven en zijn werk secuur moet doen. Vaak worden de rechters geattendeerd door de griffiers wanneer zij bepaalde zaken vergeten zijn. Bendanon is blij dat hij deelgenoot kan zijn van zo een belangrijke organisatie. De griffier heeft eerder veel ervaring opgedaan met dit soort werk. Na in 1998 in Nederland te zijn afgestudeerd is hij in 1991 begonnen als griffier bij de rechtbank Amsterdam, waar hij 3 ½ jaar werkzaam is geweest.
FR

error: Kopiëren mag niet!