´Voor Suriname een feest, als elk kind leest!`

Onder deze slogan zullen honderden voorleeskampioenen in het hele land hun school vertegenwoordigen bij de voorleeswedstrijden in regionaal verband. Voor de derde keer organiseert Stichting Projektende Nationale Voorleeskampioenschappen in Suriname.
In de afgelopen weken hebben de basisscholen hun schoolkampioenen bepaald en vanaf maandag 20 juli a.s. zal blijken welke kinderen de regiokampioenen worden.
De jury let er vooral op dat het verhaal beeldend en spannend wordt voorgelezen en dat de voorlezer contact met het publiek heeft. Natuurlijk moeten de woorden goed worden uitgesproken en moet het verhaal duidelijk te verstaan zijn. Alle kinderen die meedoen aan de regiowedstrijden, zijn al heel goede voorlezers, anders waren ze niet zover gekomen.
Stichting Projekten heeft al drie jaar een vruchtbaar samenwerkingsverband met de Nederlandse Taalunie, die deze voorleeskampioenschappen financieel ondersteunt. Verder draagt ook het Surinaams bedrijfsleven bij in de kosten van dit nationaal evenement, waardoor in alle regio´s aan alle deelnemende kampioenen een tasje met inhoud kan worden verstrekt als blijk van waardering.
Op 22 plaatsen in Suriname, van Nickerie tot Marowijne, van Stoelmanseiland tot Atjoni, van Palumeu tot Boskamp en in maar liefst 5 regio´s in Paramaribo vinden de regiokampioenschappen plaats. Vijf NVK-teams van Stichting Projekten reizendagelijks naar de verschillende locaties met deskundige juryleden.Op bepaalde verafgelegen en moeilijk bereikbare plaatsen worden de wedstrijden gefilmd en door een jury in de stad bekeken.
Uit alle deelnemende kampioenen worden de regiokampioenen gekozen, te weten 22 van de bovenbouwklassen en 22 van de onderbouwklassen. Deze 44 kinderen beleven op vrijdag 7 augustus een gezellige, educatieve dag in Paramaribo. Ze krijgen aan het eind een opdracht om voor verschillende functionarissen, instellingen of organisaties in hun woonomgeving voor te lezen. Op deze manier kunnen zij het voorlezen helpen bevorderen.
Voorgelezen worden is vaak de eerste kennismaking met boeken en met lezen. Wie veel voorgelezen wordt, gaat vanzelf van lezen houden en wie van lezen houdt heeft een voorsprong. Want “wie veel leest, die weet veel”!
Iedere dag wordt op FaceBook (www.stichtingprojekten.com) bekend gemaakt welke kinderen zich regiokampioen mogen noemen. Ook wordt vermeld waar de wedstrijden de volgende dag zullen zijn.
Dagelijks worden filmpjes van devoorleeskampioenschappen op verschillende zenders vertoond.
De wedstrijden in de verschillende regio`s vinden plaats van maandag 20 juli tot en met donderdag 23 juli 2015 tussen 09.00 en 13.00 uur.

error: Kopiëren mag niet!