Don Tosendjojo: “Er zijn dingen uitgezet die voortgang moeten hebben”

Bij het laatste gesprek met de president heeft minister Don Tosendjojo van Handel en Industrie (HI) de president gevraagd om werkbesprekingen te hebben met zijn opvolger. Dit, omdat hij bij de overname van het ministerie alles opnieuw moest inventariseren, wat hem nogal wat tijd heeft gekost. “Ik wil dat de volgende minister besparen, dus zal ik na 12 augustus werkbesprekingen voeren met de volgende minister.”
Als het rustig gehouden wordt met alle actoren om het ministerie heen dan lijkt het erop dat het ministerie maar een vergunningen (administratieve)-ministerie is. Volgens de minister is er juist meer dat het oog bereikt. “Men ziet het ministerie als een vergunningenministerie, maar het gaat niet daar alleen om. Wij zijn ook bezig met het buitenland, het handelsbeleid en we hebben veel contact met het bedrijfsleven. Vooral bij Coted, waar ik vaak zeg dat er veel dingen veranderd moeten worden. Men moet meer doen dan praten. Ik heb ervoor gekozen om ook het bedrijfsleven erbij te betrekken om de dingen lijfelijk te doen. Als je naar Coted gaat en besluiten moet nemen, moet je kortsluiten met het bedrijfsleven, dus moet het bedrijfsleven toch erbij zijn. Straks neem je een besluit welke in het land niet goed overkomt. De mensen appreciëren het, omdat ze weten waar ik mee bezig ben”, legt Tosendjojo uit.
Volgens de minister zat hij te kort aan om bepaalde zaken af te maken. De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa) bijvoorbeeld is naar zijn zeggen heel blij met 2 projecten om exportmogelijkheden te creëren en bedrijven exportklaar te maken. De minister zegt ook met alle dc’s gesproken te hebben om te kijken hoe deze dingen kunnen worden aangepakt. HI is volgens Tosendjojo zo belangrijk dat er met andere ministeries moet worden gewerkt.
Tosendjojo noemt hierbij als voorbeeld een project van handicrafts waar het ministerie van Minowc mee bezig is, maar ook Toerisme bij komt kijken. “Nu zijn onze deuren ook voor ondernemers open om adviezen in te winnen. Buitenlanders komen vaak bij ons voor advies. Maar het hangt natuurlijk af van het beleid van de minister. Er is veel meer te doen vanuit HI”, zegt Tosendjojo.
“Nu zijn er dingen uitgezet die voortgang moeten hebben. Daarom heb ik voorgesteld om mijn insides, aanbevelingen en bevindingen te geven. Als men zegt dat HI een administratief ministerie is, dan is het omdat het heel rustig aan toe ging, maar we zijn er heel hard mee bezig”, aldus de HI-minister.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!