Belfort: “Mathoera werkte mijn beleid vanuit politiekorps tegen”

Minister Edward Belfort van Justitie en Politie zegt aan Dagblad Suriname dat hij het erg vindt dat hij vanaf zijn aantreden als minister in 2012 steeds door 4 exponenten vanuit de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) voor vies en vuil is uitgescholden. Een van deze mensen is oud-politiecommissaris en DNA-lid Krishna Hussainali-Mathoera. Volgens de bewindsman, die tevens ook parlementariër is, heeft Mathoera zijn beleid op het ministerie steeds vanuit de korpsleiding tegengewerkt. Zo is het dat hij bepaalde zaken door tegenwerking van zulke personen niet heeft kunnen uitvoeren. Dit is ook de duidelijke reden geweest waarom hij op 30 juni geweigerd heeft zijn stem op Mathoera uit te brengen als kandidaat-DNA-voorzitter. Zij kreeg slechts 18 uit de 19 stemmen op haar uitgebracht, terwijl DNA-vicevoorzitterskandidaat Marinus Bee (Abop) wel de afgesproken 19 stemmen kreeg. “Men heeft ervoor gekozen om mij als pispaal te gebruiken en heb ik dit dan teruggekaatst toen ik de gelegenheid daartoe kreeg”, aldus Belfort.
Alles wat ik deed was slecht
Belfort benadrukt dat het probleem slechts bij de personen Mathoera, Chan Santokhi, Asiskumar Gajadien en een andere niet bij naam genoemde VHP’er is. Het moet volgens hem in geen geval gezegd worden dat hij een VHP-hater is, omdat hij ook goede contacten en vrienden binnen de oranje partij heeft. “Alles wat ik deed, was slecht. Men schreeuwde over criminaliteit. Wat nu? Hoor je ze nog over criminaliteit praten?”, stelt de politicus. De bewindsman zegt dat er vergelijkingsmateriaal is tussen zijn periode als minister en dat van de VHP-voorzitter Santokhi. In drie jaren denkt hij toch indruk te hebben gemaakt dat zoveel kiezers op hem hebben gestemd. Belfort geeft aan dat de VHP-voorzitter even moet nagaan wat hij deed met zes kogelwerende auto’s. Daarnaast sloot hij onnodig wijken af, negeerde alle mensen en ook de media. “De criminaliteit was sky high toen”, aldus de bewindsman.
Reiskosten Interpol paspoort door vp Ameerali goedgekeurd
Belfort geeft aan dat hij in de maand mei naar Frankrijk moest om zijn Interpol paspoort op te halen. VHP-topper Gajadien maakte toen in de media bekend dat hij de bestelbonnen hiervan in zijn brievenbus gedeponeerd kreeg, waaruit duidelijk bleek dat het ophalen van het Interpol-paspoort de Staat meer dan SRD 50.000 heeft gekost. De kosten voor de bewindsman waren volgens hem ruim SRD 30.000. Belfort is met twee personen afgereisd naar Lyon, Frankrijk. Dat heeft samen meer dan SRD 20.000 gekost. De bewindsman geeft aan dat men onnodig hier een probleem heeft willen zoeken, omdat de reis volledig was goedgekeurd door vicepresident Robert Ameerali. Hij vindt het daarom erg dat de ticketgelden en alles zo negatief in de media zijn beland. “Men zei dat ik het paspoort na 25 mei moest indienen, maar ik heb het nog steeds in handen”, stelt de bewindsman. Aangezien het al duidelijk is dat hij geen justitieminister voor een tweede termijn wordt, zal dit document bij zijn aftreden moeten worden ingediend.
Belfort benadrukt dat hij op dit moment niets kan zeggen over een goede samenwerking tussen de oppositiepartijen Abop, VHP, NPS en PL. Wat hij wel weet, is dat zijn partijvoorzitter Ronnie Brunswijk duidelijk gemaakt heeft dat zijn fractie een zelfstandige fractie zal zijn. Hij is er ook niet van op de hoogte dat er gewerkt moet worden om de plooien tussen hem en de aangehaalde VHP’ers glad te strijken.
FR

error: Kopiëren mag niet!