Met 3 jaar naar school

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) heeft na ampele overwegingen besloten om de toelatingseisen met betrekking tot de kleuterschool voor kinderen van de leeftijd van 4 jaar te wijzigen. De mogelijkheden tot toelating zijn daarbij verruimd. Alle kinderen die voor 1 maart 2016 de leeftijd van 4 jaar bereiken, kunnen normaal toegelaten worden tot de keuterschool in oktober 2015. De groep 3-jarigen, die in de periode van 1 maart tot 30 juni 2016 de leeftijd van 4 jaar bereikt, krijgt na een screeningstest van een kinderpsycholoog of Minowc-deskundige ook de gelegenheid zich te laten inschrijven
Gloria Lie Kwie Sjoe van de politieke partij DOE en voorvechter van kinderrechten, geeft aan niet echt een probleem te hebben met deze ontwikkeling, omdat elk kind zijn of haar eigen mate van rijpheid heeft. ‘Wat een gegeven is, is dat de kinderen vaak wel 15 jaar in de schoolbanken zitten, dus laat deze groep maar lekker spelen en genieten van de jeugd. Er zijn inderdaad kinderen die heel snel verstandig zijn en zelfs al op een leeftijd van 3 jaar. Daartegenover heb je ook kinderen van 4 jaar die ietsje langer moeten peuteren en daarvoor moet er dus ook begrip zijn. Communicatie naar de ouders toe is erg belangrijk en vooral het belang van het kind moet voorop staan. Soms kan het kind zich erg vervelen en is het aan nieuwe uitdagingen toe.Voor kinderen die hoog begaafd zijn, moet er dus een ander programma ontwikkeld worden. We hebben daarvoor dus onderwijs nodig dat je kunt aanpassen, onderwijs waaruit je kan kiezen, bijvoorbeeld gemakkelijke sommetjes en dan heb je sommen die uitdagend zijn’, stelt Lie Kwie Sjoe. ‘Waarover ik me zorgen maak, is de opvangcapaciteit van de scholen en zaken zoals genoeg meubilair voor de kinderen’, aldus het DOE-lid.
Het Platform voor Clusters Basisscholen in Suriname heeft aangegeven het niet eens te zijn met het besluit om kinderen onder de 4 jaar in te schrijven op de kleuterschool. Na observatie uit het veld (kleuterleidsters, schoolleiders) is gebleken dat de fijne motoriek van deze groep kinderen nog niet voldoende ontwikkeld is. Deze groep kinderen kan na 10.00 uur vaak ook niet meer mee, omdat de peuters dan willen slapen, waardoor de aandacht verslapt.
Onderwijzers wijzen ook op een dreigende devaluatie van het onderwijs, als het niveau verlaagd moet worden om de 3-jarigen te accommoderen. Daarnaast vragen ze zich af of dit alleen bedoeld is om deze 3-jarigen ook in de naschoolse opvang te laten meelopen, zodat voeding en oppas gegarandeerd zijn. ‘Maar de school is geen oppashuis’, waarschuwen de onderwijzers.

error: Kopiëren mag niet!