NDP heeft schuldgevoel voor weinig aandacht aan Surinamers met beperking

1 NDPDe Nationale Democratische Partij (NDP) voelt zich schuldig dat zij in de haast afgelopen regeerperiode weinig tot geen aandacht heeft geschonken aan de groep Surinamers met een beperking. Wintson Lackin, woordvoerder van de partij, gaf kort na de gesprekken met deze groep te kennen dat niet alleen zijn partij, maar de totale samenleving zich schuldig moet voelen hiervoor. Tijdens het ruim twee uren durend gesprek heeft de organisatie Wan Okasi enkele voorstellen gedaan en concrete problemen met de presidentiële delegatie besproken. Opmerkelijk was dat president Desi Bouterse verhinderd was om de gesprekken bij te wonen. Volgens de woordvoerder moeten Surinamers beseffen dat men in een fractie van een seconde ook zou kunnen gaan behoren tot deze groep, die specifieke aandacht vraagt voor onder andere de verplichtingen die Suriname in het internationaal verkeer heeft. Het gaat volgens Lackin om het ratificeren van verdragen, die de belangen van deze groep zouden moeten behartigen. Lackin, die de huidige minister van Buitenlandse Zaken is, geeft aan dat Suriname op dit moment slechts zijn handtekening bij de genoemde verdragen heeft geplaatst. Dit, omdat het ratificeren van verdragen vereist dat de nationale wetgeving hiervoor in orde wordt gemaakt. Hij verzekert dat er met de meeste spoed hieraan gewerkt zal worden.
Daarnaast zijn er problemen als financiële en logistieke ondersteuning, huisvesting en onvriendelijkheid met betrekking tot toegang tot gebouwen en winkelcentra. De groep heeft veel problemen bij het verplaatsen. Bij de huidige regering is reeds eerder een petitie ingediend met een aantal concrete voorstellen ter verbetering van een aantal omstandigheden. Tijdens de gesprekken gisteren zijn deze wederom aangeboden en aan de regering gevraagd om nu wel oplossingsmodellen te zoeken.
Het Comité Christelijke Kerken (CCK) zou gisteren ook met de presidentiele delegatie praten. Volgens Lackin is deze meeting door een miscommunicatie niet doorgegaan. Voor dinsdag zal er met mensen uit de agrarische sector worden gesproken, waarmee de informatiegesprekken in deze ronde worden afgesloten. Mensen die niet uitgenodigd zijn, zullen volgens een bepaalde structuur op permanente basis de kans krijgen om rechtstreeks met de nieuwe regering overleg te plegen.
FR

error: Kopiëren mag niet!