Bouterse bereidt zich voor op vervolggesprekken met toekomstige partners

Formateur tevens president Desi Bouterse stelt zich op om verdere gesprekken te voeren met de verschillende politieke organisaties om tot een nieuwe coalitie te geraken. Een exacte datum hiervoor is nog in de planning. Dit zegt Clifton ‘Limbo’ Limburg, perschef van het kabinet van de president, in gesprek met Dagblad Suriname. Het gaat om de politieke organisaties Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE), Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (Palu), Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) en de 2 Perjajah Luhur (PL)-dissidenten, Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan. De laatste keer is er gesproken op 25 juni. Nu het overduidelijk is dat deze partijen hun steun aan de Nationale Democratische Partij (NDP) hebben gegeven bij de verkiezing van de voorzitter en vicevoorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), is te verwachten dat Bouterse en zijn vicepresidentskandidaat, Ashwin Adhin, ook kunnen rekenen op de 32 stemmen. Dit is echter 2 stemmen tekort dan wat zij nodig hebben om de president en vp in het parlement te kiezen.
Volgens artikel 184 van de Grondwet moet DNA de president en de vicepresident binnen 30 dagen na het begin van haar zittingsperiode kiezen. Dit artikel is volgens staatsrechtsgeleerden echter een overgangsbepaling uit 1987 en is uitgewerkt. De regel van de 30 dagen telt dus niet meer. De geldende bepaling is dat het parlement de datum zelf bepaalt, waarop zij deze verkiezingen houdt. Dit moet in 2 ronden gebeuren. In 2010 werd de vergadering voor 19 juli uitgeschreven. De verkiezing vindt plaats in een buitengewone openbare vergadering. Indien DNA hierin niet slaagt, dan kiest de Verenigde Volksvergadering (VVV) de president en de vicepresident in derde ronde. De vergadering van de VVV wordt bijeen geroepen door parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Zij zal tevens ook optreden als de voorzitter van deze bijzondere vergadering.
Iedere groep van tenminste 7 leden van de het parlement mag slechts 1 kandidaat voordragen. Deze kandidaten gaan over naar de Verenigde Volksvergadering als ze niet in het parlement gekozen kunnen worden. Op dit moment beschikken alleen de NDP en de VHP over dit aantal zetels. De overige partijen, Abop, PL en NPS, zullen samen moeten werken om het aantal van 7 te kunnen bereiken. Door de gezamenlijke oppositievoering van deze partijen wordt echter verwacht dat de voordrachten gezamenlijk worden gedaan. De voorbereiding van de verkiezing van de president en de vicepresident vindt plaats in de huishoudelijke vergadering van DNA. In deze vergadering wordt dan de dag van de verkiezing vastgesteld. De dag van de kandidaatstelling wordt vastgesteld op uiterlijk 3 dagen vóór de dag van de verkiezing. De namen van de kandidaten worden binnen 1 dag na de sluiting van de kandidaatstelling publiekelijk bekendgemaakt en in afschrift aan de leden toegezonden. Het quorumvereiste is voor de buitengewone openbare vergadering van de Nationale Assemblee gesteld op tenminste de helft plus 1. Besluiten worden in deze vergadering genomen met een meerderheid van tenminste twee-derde deel van het grondwettelijk aantal leden van het parlement.
Voor de vergadering van de Verenigde Volksvergadering is het quorumvereiste vastgesteld op tenminste de helft van het totaal aantal in functie zijnde leden. Besluiten worden in deze vergadering genomen met de gewone meerderheid van het aantal uitgebrachte stemmen, dat is de helft plus 1. De Verenigde Volksvergadering is samengesteld uit de Nationale Assemblee (51 leden), alle districtsraden (116 leden) en alle ressortraadsleden (752 leden) samen 919 leden. De voorzitter van de Nationale Assemblee maakt de uitslag van de verkiezing publiekelijk bekend en stelt vast welke kandidaat is gekozen. Na deze vaststelling stelt de voorzitter het tijdstip en de plaats van de installatie van de president en de vicepresident vast. Deze installatie vindt plaats in een buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee.
FR

error: Kopiëren mag niet!