Breaking News: President royeert Somohardjo als fungerend DNA-voorzitter

Bouterse erkent splitsing PLPaul Somohardjo, fungerend voorzitter van De Nationale Assemnlee (DNA), is door president Desi Bouterse ontlast van zijn functie. Tijdens het onderhoud dat de PL-leider zojuist met het staatshoofd had, werd voorgesteld door onvoorziene omstandigheden de geplande vergadering van 30 juni te verschuiven naar 15 juli. Bouterse kon zich echter niet terugvinden in dit besluit en besloot om gebruik te maken van de wettelijke teksten om de eerst na oudste lid in jaren dan maar te benoemen voor de functie van fungerend voorzitter. ‘Als Somohardjo niet wil, niet kan of verhinderd is om op 30 juni te fungeren als voorzitter, dan volgt de tweede oudste lid. In dit geval is het Ronald Hooghart van de NDP. Ik heb hem al gebeld en hij is onderweg naar hier om beëdigd te worden’, zei Bouterse aan journalisten op het kabinet van de president.
Volgens Bouterse kan hij als president het niet maken dat het land twee weken zonder een parlement zit. ‘We hebben de uitvoerende en rechterlijke macht in place, maar er is geen wetgevende macht. Volgens de Grondwet kan dat niet’, was de lezing van de president.
Somohardjo zei aan journalisten dat hij teleurgesteld is. Hij zal de brief bespreken met zijn juristen en maandag een persconferentioe hierover beleggen. De DNA-vergadering die uitgeschreven is voor dinsdag 30 juni, is zonder toestemming van Somohardjo uitgeschreven. Hij stelt dat alles al voorbereid was voor oud-voorzitter Jenny Simons. De convocatie is zonder zijn toestemming de deur uitgegaan. Somohardjo vindt dat hier sprake is van een machtspel.

error: Kopiëren mag niet!