Bewoners Alkmaar: ‘Wij hebben generaties lang op de gronden gewoond!’

artikel alkmaarOntevreden bewoners van het ressort Alkmaar uit het district Commewijne zijn gisteren getogen naar het commissariaat om hun misnoegen te uiten bij dc Remie Pollack over het gronduitgiftebeleid. De bewoners die onder leiding van Dhiradj Soekhai te gast waren bij dc Pollack, waren niet te spreken over de wijze waarop er kort voor de verkiezingen gronden zijn toegekend. Terreinen waar families generaties lang op hebben gewoond en gewerkt, zijn plots weggegeven aan mensen uit de stad, die eerder blijkbaar niet eens wisten van het bestaan van een ‘Alkmaar’ in Suriname, zegt een boze bewoner.
Een ander bewoner Malgie zegt dat zijn perceel waarop zijn familie generaties lang heeft gewoond ineens in tween verdeeld werd en een deel daarvan werd afgestaan aan een vrouw die in de stad woont. ‘Die vrouw heeft pas een jaar geleden een aanvraag ingediend (zie foto), terwijl mijn voorouders sinds de jaren ’40 en de jaren ’50 de toenmalige overheid betaalde voor gebruik van de gronden.’ Hij toonde ook oude kwitanties die hij had meegenomen en overhandigde ook die aan de dc. “Hoe is het dan mogelijk dat een mevrouw toevallig bevriend is met de “hogere hand”, zoals we dat horen en binnen 1 jaar het perceel toegewezen krijgt. Zij heeft geen ene verbintenis met Alkmaar.’ Zijn familie wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Hij heeft een advocaat in de arm genomen om dit bij de groene tafel te beslechten.
In een ander geval wordt er door een bewoner aangegeven dat achter zijn huis 30 hectare grond is weggegeven aan een dame van 24 jaar die in Para woont. ‘Sang a dame e suku dja? Wij hebben zelf grond nodig voor onze jongens om lanbouw erop uit te oefenen. Als wij vragen hoe dat kan, wordt gezegd dat ze familie is van de “Pres” dus we kunnen er niets aan doen.” Aan de dc werd gevraagd om bescherming en op te komen voor het belang van hen die generaties lang op de gronden hebben gewoond en gewerkt.
Dhiradj Soekhai geeft aan dat de bevolking van Alkmaar voor een groot deel bestaat uit lanbouwers en veetelers die jarenlang daarmee hun brood verdienen. Dit is absurd zegt Soekhai. Hij geeft aan dat zij tot het bittere eind zullen strijden, want het gaat “om onze gronden waar de mensen recht op hebben en jarenlang door de ouders en voorouders op is gearbeid”.
“Wij zijn eerlijke, hardwerkende, belastingbetalende Surinamers en we zullen strijden zolang het onrecht zegeviert”, zegt Soekhai. “We zullen niet oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, maar er is een gezegde: ‘Never push peacefull people too far!’.
Dc Pollack gaf aan dat hij zich al de volgende dag op het veld zal orienteren en zijn best zal doen zodat er en oplossing wordt gevonden. Tijdens dit bezoek werd er ook gehakt gemaakt van een bestuursambtenaar die de arme boeren en perceelaanvragers zou afpersen en duperen. Hij geeft zich meer uit als vastgoedbemiddelaar dan bestuursambtenaar door met ‘deals’ op de aanvragers af te gaan, waarbij hij ze voorhoudt ‘positief advies’ voor de aanvraag uit te brengen, indien een deel van de grond aan hem wordt afgestaan. Zij die niet meegaan met het voorstel, lopen uiteindelijk het risico dat hun aanvraag nog jarenlang in de stoffige lades verdwijnt zeggen de bewoners.

error: Kopiëren mag niet!