NDP en V7 hebben bezwaar op openbare zitting CHS

De Nationale Democratische Partij (NDP) en de politieke combinatie V7 hebben beide bezwaar aangetekend tegen enkele uitslagen die door het Centraal Hoofdstembureau (CHS) op zijn openbare zitting werden gepresenteerd. Namens de paarse partij vroeg Andre Misiekaba, ondervoorzitter van de NDP, om na te gaan hoe het mogelijk is dat nu 2 uit de 7 ressortraadszetels van Carolina in het district Para naar V7 zijn gegaan. Volgens de uitslagen van het hoofdstembureau in Para waren alle zetels in het district gegaan naar de paarse partij. Ook is het volgens Misiekaba zo dat de paarse partij nu volgens het CHS landelijk 399 rr-en 58 dr-zetels heeft, terwijl de interne telling van de partij op een totaal van 404 rr- en 60 dr-zetels is gekomen. Bij de V7-combinatie ging het om het ressort Rainville in Paramaribo, waar nu 12 rr-zetels naar V7 gaan en 5 naar NDP. Dit is volgens V7-vertegenwoordigers Ruth Renfrum-Coutinho een vreemde zaak, aangezien het hoofdstembureau in Paramaribo zelf 16 rr-zetels aan de V7 en 1 aan de NDP had toebedeeld. Volgens Coutinho moet er duidelijkheid gegeven worden waarom er zo een significant verschil is tussen de uitslag van het CHS en het hoofdstembureau van Paramaribo.
Misiekaba zegt aan Dagblad Suriname dat de NDP met betrekking tot het geval in Rainville reeds uitgezocht had dat de resultaten inderdaad waren als die van het CHS. Hij vindt dat V7 natuurlijk ook het recht heeft om bezwaar aan te tekenen indien zij het niet eens is met de uitslag. CHS-voorzitter Eugene Merkus geeft aan dat in het geval van Rainville het inderdaad zo is dat het hoofdstembureau van Paramaribo een andere uitslag heeft bekendgemaakt. Echter heeft het CHS na de controle geconstateerd dat bij 2 stembureaus dezelfde aantallen waren ingevuld. Tijdens het kopiëren of scannen van de processen-verbaal is naar alle waarschijnlijkheid een pagina van procesverbaal 109 in procesverbaal nummer 127 beland. Het gaat om de stembureaus 109 en 127. Dit heeft volgens Merkus ervoor gezorgd dat het in eerste instantie op leek dat er meer stemmen waren behaald door de V7-combinatie.
In totaal hebben 11 politieke organisaties meegedaan aan de verkiezingen. A Nyun Combinatie (ANC) kreeg in totaal 1111 stemmen landelijk, de Alternatieve Combinatie (AC) 27.513 stemmen, Amazone Partij Suriname (APS) kreeg 842 stemmen, Democratie Ontwikkeling en Eenheid (DOE) 11.160 stemmen, Duurzaam en Rechtvaardig Samenleven (DRS) 663, Mega Front (MF) 1133, NDP kreeg 117.781 stemmen, Nationaal Ontwikkelings Partij (NOP) 395 stemmen, Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (Palu) 1.736 stemmen, Partij voor Integriteit Nationale motivatie en Gelijke kansen (Ping) 314 stemmen en V7 behaalde 96.810 stemmen. Het totaal aantal uitgebrachte geldige stemmen komt dan neer op 259.458.
Uit deze resultaten gaan 5 DNA-,10 dr- en 63 rr-zetels naar de AC; 26 DNA-, 58 dr- en 399 rr-zetels naar de NDP; 1 DNA-, 4 dr- en 14 rr-zetels naar de Palu; 18 DNA-, 46 dr- en 288 rr-zetels naar de V7. DOE krijgt slechts 1 DNA -zetel. Nadat de gekozen assembleeleden waren opgenoemd door de CHS-leden, werden na een korte pauze, de resultaten van de regionale organen bekendgemaakt. Het scherm waarop de resultaten geprojecteerd werden viel af en toe uit. De namen van de gekozen ressortraadsleden werden per ressort opgenoemd. Het gaat om 62 ressorten landelijk. Per kiesdistrict werd ook aangegeven welke districtsraadsleden zijn gekozen. De aangehaalde bezwaren zijn echter niet ter plekke behandeld, maar toch is het CHS overgegaan tot de ondertekening van het proces-verbaal. Over de bezwaren moet er nog een antwoord gegeven worden.
Het CHS heeft alle namen van de 933 gekozen volksvertegenwoordigers bekendgemaakt. Er zijn 51 Assemblee-, 118 districtsraads- en 764 ressortraadsleden gekozen. De gekozen DNA-leden zijn Desi Bouterse, Ashwin Adhien, Silvana Afonsoewa, Edward Belfort, Melvin Bouva, Carl Breeveld, Patricia Etnel, Ricky Kromodihardjo, Andre Misiekaba, Riad Nurmohamed, Rabin Parmessar, Gregory Rusland, Dew Sharman, Jennifer Geerlings-Simons, Paul Somohardjo, Stephen Tsang, Celcius Waterberg, Amzad Abdoel, Soeresh Algoe, Rossellie Coutinho, Asis Gajadien, Krishna Mathoera, Chan Santokhi, Raymond Sapoen, Rashied Doekhie, Jyotisch Jaggernath, Jitendra Kalloe, Guilliano Snip, William Waidoe, Remi Tarnadi, Anton Paal, DiepakChitan, MahinderJogi, Nao-miSamidin, Ingrid Karta-Bink, Sheilendra Girjasing, Rajiv Ramsahai, Jenny Warsodikromo, Marinus Bee, Ronnie Brunswijk, Grace Watamaleo, Patrick Kensenhuis, Jennifer Vreedzaam, Glenn Sapoen, Sergio Akiemboto, Diana Pokie, FrederikFinisie, Erwin Linga, Rudolf Zeeman, Louise Nading en DinothaVorswijk. Het laatste traject in het verkiezingsproces is het al dan niet bindend vaststellen van de verkiezingen door het Onafhankelijk Kiesbureau.
FR

error: Kopiëren mag niet!