Sapoen: “NDP is meest redelijk alternatief”

Pertjajah Luhur (PL)-ondervoorzitter en aankomend parlementariër Raymond Sapoen is zijn politieke loopbaan in zijn studentenjaren bij de NDP begonnen. Dit bevestigde de politicus onlangs tijdens een interview met Dagblad Suriname. Sapoen reageerde op 23 april tegenover de krant toen zijn oude makker, Soewarto Moestadja, het besluit nam om de PL te verlaten en de NDP te gaan ondersteunen. Sapoen benadrukte dat vanuit zijn eigen opvatting de paarse partij het meest redelijke alternatief zou zijn bij een overstap en Moestadja daarom voor de NDP zou hebben gekozen. Hij bleef toen standvastig, omdat hij op dat moment geen enkele reden zag om over te stappen. Feit is volgens hem dat Sapoen bij de PL is gekomen om te blijven en een bijzondere bijdrage te leveren aan zowel de partij als het land. Hij verzekerde het volk toen om zich hierover niet druk te maken. “Indien iemand besluit over te stappen, is zulks het democratische recht van een ieder en moet je respect hebben voor de beweegredenen die daartoe hebben gezorgd”, aldus Sapoen. Ook op dat moment waren er al geruchten dat Sapoen de overstap zou maken. Sapoen gaf aan dat hij vaker geassocieerd is met de NDP, vanwege het feit dat hij tijdens zijn studentenjaren al een poos actief was binnen de paarse partij. Ook Moestadja bevestigt dit geheel. De oud-minister van Binnenlandse Zaken zegt aan Dagblad Suriname dat Sapoen een talentvolle politicus is die overal zijn bijdrage kan leveren. Zo heeft hij ook in november 1998 als onderminister van Onderwijs en Volksontwikkeling gefungeerd. Deze benoeming volgde op klachten van zijn partij dat ze ondervertegenwoordigd was in het toenmalige kabinet onder leiding van president Jules Wijdenbosch. Als onderminister had hij echter geen staatsrechtelijke bevoegdheid, aangezien hij ook geen deel mocht zijn van ministerraadvergaderingen. Begin 2000 kwam een einde aan dat kabinet en volgden vervroegde verkiezingen. Sapoen was hiervoor juridisch adviseur op het ministerie van Financiën en later beleidsadviseur op het departement van Planning en Ontwikkelingssamenwerking. Moestadja geeft aan dat hij niet exact kan aangeven hoe lang Sapoen actief was binnen de paarse partij
Moestadja benadrukt wel dat hij voor het laatst in april met de PL-ondervoorzitter heeft gesproken, toen hij op vertrek stond naar de NDP. Na zijn vertrek heeft hij geen enkel contact met PL’ers gehad. De oud-Biza-minister geeft aan dat hij geen enkele rol binnen de paarse partij heeft om leden te werven, maar het is wel zo dat de NDP een partij is die open staat voor alle aanmeldingen. Sapoen is volgens hem een kundig mens die in alle functies die hij heeft bekleed en goede job heeft verricht. Het bestuur van de partij bepaalt uiteindelijk of een lid wordt geaccepteerd. Moestadja wacht met veel enthousiasme de ontwikkelingen met betrekking tot zijn oude partijgenoot af.
Tijdens de vorige regeerperiode is Sapoen zowel minister van Onderwijs en Volksontwikkeling als van Handel en Industrie geweest. In 2010 moest hij weer onder politieke invloed een moeilijk besluit nemen. Een leerling van het E.P. Meyer Lyceum maakte tijdens de les stiekem een foto van een ICT-docente. Hij plaatste de foto op Facebook met het onderschrift: ‘I am ugly and I teach ICT’. Toen het schoolhoofd daar achter kwam, werd de jongen direct van school gestuurd. De veertien leerlingen die op de foto gereageerd hadden, werden geschorst. Een van hen is de dochter van president Bouterse. Deze zaak escaleerde, waardoor het ministerie vond dat het schoolhoofd de straf in moest trekken. Toen ze dat weigerde, is ze door het ministerie uit haar functie ontheven. De leerkrachten van de school waren daar weer boos over en legden het werk neer. Sapoen kwam als onderwijsminister in 2011 ook in opspraak toen er een ophef ontstond over een nieuw geschiedenisboek voor het basisonderwijs. In het boek was onder meer een foto te vinden van een protestbord waarop president Desi Bouterse voor moordenaar wordt uitgemaakt. Sapoen was toen niet blij met deze passages uit dit schoolboek en liet de geschiedenisboeken in beslag nemen, omdat daarin specifiek melding wordt gemaakt van de betrokkenheid van Desi Bouterse, de huidige president van Suriname, bij de decembermoorden van 1982. De directeur van het ministerie van Onderwijs heeft toen het veld moeten ruimen.
In 2012 werd hij overgeplaatst op Handel en Industrie, wat door velen als een degradatie werd gezien.
FR

error: Kopiëren mag niet!