Tigri Barba pakt AC zetel in Paramaribo

aZetel AC ParamariDe zetel die de Alternatieve Combinatie (AC) in Paramaribo heeft weten te behalen, gaat naar Edward “Tigri Barba” Belfort. De huidige minister van Justitie en Politie heeft meer stemmen behaald dan alle 16 kandidaten op de lijst van de combinatie in Paramaribo. Hierdoor gaat de zetel niet meer naar lijsttrekker Alice Amafo. Aangezien AC slechts 1 zetel veroverd heeft in Paramaribo, gaat deze naar de kandidaat met de meeste stemmen. Abop-voorzitter Ronny Brunswijk had reeds in een vroeg stadium stemadvies gegeven om op Belfort te stemmen. De partij hoopte hiermee zowel Belfort als Amafo binnen te brengen. Indien een derde zetel ook erin zat, moest ook Harish Monorath binnengehaald worden. Monorath zou slechts naar binnen kunnen komen indien de zetel naar Amafo zou gaan en zij bij eventuele regeringsformatie door zou schuiven naar een bestuurlijke functie. Dit kan nu pas als beide kandidaten voor regeringsposten gaan. Het is Amafo, die nu minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting is, tot nu toe bij geen enkele verkiezing gelukt om een zetel te krijgen in De Nationale Assemblee (DNA).
Het is nog niet duidelijk of Belfort de kiesdeler heeft gehaald, waardoor hij automatisch op voorkeur zou worden gekozen. De AC heeft in totaal 5 DNA-zetels landelijk behaald en zit zonder Paramaribo ook met 10 districtsraads en 63 ressortraadszetels. Belfort nam in 2012 de scepter over op het ministerie van Justitie en Politie van zijn voorganger Martin Misiedjan. Hij was van 1990 tot 2008 ambtenaar van politie. Samen met Krishna Mathoera (VHP), Chandrikapersad Santokhi (VHP) en Keshopersad GangaramPanday (NDP) zal hij nu de vierde ex-politieagent zijn die zijn bijdrage in het nieuw parlement zal leveren. Gangaram Panday zal naar verwachting door opschuiving in het parlement komen, wanneer 2 gekozen NDP parlementariërs voor regeringsfuncties gaan. Ook Carl Breeveld van DOE heeft de meeste stemmen binnen zijn partij gehaald. Op grond hiervan krijgt hij de enige zetel voor zijn partij toegewezen. Ondertussen is wel bekend dat Dew Sharman van de VHP/V7 op voorkeur binnen is. De cijfers van alle kandidaten zullen vandaag tijdens de openbare zitting van het Hoofdstembureau Paramaribo worden doorgegeven.
FR

error: Kopiëren mag niet!