OKB stuurt ICT-observers naar alle hoofdstembureaus

OKB stuurt ICT deskundige naar alle stembureausHet Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) zal om alle misverstanden weg te werken een ICT-waarnemers naar alle hoofdstembureaus sturen. Dit maakte OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos afgelopen donderdag tijdens een ICT-informatiesessie van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) bekend. CHS heeft met de politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen, een uitgebreide informatiesessie gehouden in de Congreshal. Silos reageerde hiermee op een schrijven van V7-coördinator Chan Santokhi, die eerder aangaf bedenkingen te hebben tegen het computersysteem van het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Santokhi meent dat er gemanipuleerd kan worden met de uitslag van de verkiezingen. Tijdens de ICT-sessie bleek dat verschillende politieke partijen hun eigen ICT-deskundigen mee hadden genomen om de nodige discussie aan te gaan met de leiding van het CHS. Ook de OKB-voorzitter greep de kans om haar vragen te stellen, aangezien zij ook niet zo verzekerd was van het antwoord. Silos gaf aan op de hoogte te zijn dat het systeem, dat door Software Engineering Solutions (SSES NV), is ontworpen, voor drie achtereenvolgende verkiezingen zonder enig probleem is gebruikt. “Wil je echter geen discussies hebben, moet er dan zeker wat transparantie zijn”, stelde Silos.
De OKB-voorzitter benadrukte dat ze na het schrijven van de V7 verschillende gesprekken heeft gehad met de hoofdstembureaus, waarbij letterlijk aan haar is gezegd dat het CHS voor de stembureaus invoert. Zij denkt dat over bepaalde zaken betere voorlichting naar de mensen toe moet komen. Gezien het feit dat er teveel twijfels zijn, moest het OKB besluiten om iets te doen om twijfels weg te werken. Het programma is een hulpmiddel bij het verwerken van de uitgebrachte stemmen op 25 mei. Volgens de wet moet de verwerking handmatig gebeuren. Hulpmiddelen zijn wel toegestaan, gaven Steven Vrieze, lid van CHS, en Joan Heidanus van SSES NV aan in hun presentatie. Het systeem is gebouwd door SSES NV en wordt sinds 2000 gebruikt door het instituut. De stemmen worden op de oude manier verwerkt, handmatig. Na telling en goedkeuring wordt het proces-verbaal opgemaakt. Een invoerder krijgt een kopie van het proces-verbaal die de informatie daarvan aan het programma voedt. De hoofdstembureaus kunnen op die manier de standen per district, per ressort en per partij bijhouden. Alleen CHS heeft inzage in de landelijke cijfers. Het CHS heeft geprobeerd aan te tonen dat er wel veiligheidskleppen zijn ingebouwd om datamanipulatie te voorkomen.
FR

error: Kopiëren mag niet!