Hulpbehoevenden krijgen begeleiding op verkiezingsdag

dblogoVoor de verkiezingsdag hebben de voorzitters van de landelijke stembureaus duidelijke instructies over welke mensen door derden begeleid mogen worden naar de stemhokjes. Sabitrie Gangapersad, voorzitter Commissie Voorlichting Verkiezingen, zegt aan Dagblad Suriname dat de wet de mogelijkheid biedt dat kiezers kunnen worden bijgestaan als zij blind zijn, zeer slecht zien of de ledematen ontbreken. Volgens de commissievoorzitter staat de wet toe dat deze mensen tot in het stemhok kunnen worden begeleid. Zij mogen dan door hun eigen aangewezen persoon of door een plaatsvervangend lid van het stembureau worden begeleid. Het plaatsvervangend lid wordt echter door de voorzitter van het stembureau aangewezen. Wat volgens haar wel vaststaat, is dat deze groep mensen wel zelf voor transport van en naar de stembureaus moet zorgen.
Geen speciaal stembureau voor bejaarden en ziekenhuispatiënten
Gangapersad geeft aan dat het ministerie van Binnenlandse Zaken helaas geen voorzieningen heeft getroffen voor mensen die in bejaardentehuizen en ziekenhuizen liggen. Het zou volgens haar te moeilijk zijn om een plaatselijk stembureau voor deze mensen op te zetten, omdat ziekenhuizen en bejaardentehuizen vaak bestaan uit mensen die uit verschillende districten komen. Het ministerie zou dan om zoiets te kunnen doen stembiljetten uit alle districten en ressorten naar binnen moeten halen om deze mensen tegemoet te komen. Dit zou volgens Gangapersad te onoverzichtelijk worden, waardoor hiervan is afgezien. Ook de controle en veiligheid speelt hierbij een belangrijke rol.
Arrestanten en onder curatele gestelden uitgesloten van deelname
Degenen die rechtens van hun vrijheid zijn beroofd, zijn uitgesloten van het uitbrengen van hun stem. Dat kunnen zowel arrestanten als veroordeelden zijn. Daarnaast zijn mensen die onder curatele gesteld zijn ook uitgesloten. Volgens Gangapersad beschikt het ministerie van Justitie en Politie hiervan een overzicht en wordt dit naar Binnenlandse Zaken opgestuurd. Aangezien deze groep personen geen oproepingskaart ontvangt, is het ook duidelijk dat zij zich op de verkiezingsdag niet naar de stembureaus kunnen begeven. In geval van fouten en misstanden zal de districtscommissaris een eindoordeel moeten geven.
FR

error: Kopiëren mag niet!