Ex-DSB-directeur Muller: ‘Derde fraudeschandaal bank is ongelofelijk’

Oud directeur DSB bank.1‘Het feit dat De Surinaamsche Bank (DSB) voor de derde maal in een megafraudeschandaal is geraakt, is onbegrijpelijk.’ Dit zegt Edward Muller, oud-directeur van de bank, aan Dagblad Suriname. Muller, die voorzichtig met zijn uitspraken wil zijn, zegt dat hij als oud-directielid zelf maar probeert om hier en daar aan wat informatie over het gebeurde te komen. Echter kan hij zich niet voorstellen hoe zo een groot bedrag van USD 4.4 miljoen uit de bank is verdwenen, zonder dat deze eerder iemand is opgevallen. De DSB heeft nog steeds geen aangifte gedaan over deze creditcardfraude, die enkele maanden geleden heeft plaatsgevonden. De directie heeft deze kwestie voorgelegd aan de raad van commissarissen, maar er verder geen ruchtbaarheid aan gegeven. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is door derden op de hoogte gesteld over deze kwestie en heeft een intern onderzoek ingesteld als toezichthouder. De oud DSB-topper zegt met gemengde gevoelens te kijken naar het besluit van de bankleiding om vooralsnog geen aangifte te doen. In eerste instantie zou het volgens hem kunnen dat de huidige bankdirecteur, Sigmund Proeve, met de mogelijke daders bezig zou zijn te onderhandelen om het gestolen geld terug te storten. Hoewel hij zelf ook weet niet bevoegd te zijn om namens de bank te spreken, zegt Muller dat hij zaken anders dan de huidige bankdirecteur zou hebben aangepakt en de justitiële autoriteiten wel zou hebben ingeschakeld. Vooral het feit dat er geen aangifte is gedaan, zal volgens hem voor meer speculaties zorgen. Het is volgens hem een moeilijke klus om als bankdirecteur of rvc-lid zulke problemen op te lossen, omdat uiteindelijk zij de verantwoordelijken zijn.
Bankdirecteur is altijd verantwoordelijk
Muller verwijst naar het megafraudeschandaal, waar hij enkele jaren geleden samen met Proeve bij betrokken was geweest. Hier was hij in eerste aanleg samen met Proeve voor een celstraf van een jaar veroordeeld. In 1998 zijn rekeningen geopend voor het storten van vreemde valuta. Dit gebeurde zonder toestemming van de Deviezencommissie. Ook zijn in het diepste geheim miljoenen dollars overgemaakt naar buitenlandse rekeningen, wat ook niet mag zonder toestemming. Het geld was afkomstig van casinoactiviteiten, waarin ook klokkenluider Vinodh Parbhoe aandelen had. Parbhoe werd in 2001 op straat doodgeschoten. Beide DSB-toppers vochten het vonnis aan in hoger beroep. Tijdens de behandeling van deze strafzaak in hoger beroep bleken bankafschriften op wonderbaarlijke wijze uit het strafdossier te zijn verdwenen. De bankafschriften moesten de illegaliteit van de overmakingen aantonen. Dit zorgde uiteindelijk ervoor dat Muller en Proeve werden vrijgesproken. Muller geeft aan dat hij hier door toedoen van medewerkers van de bank in problemen was gezet. Hij geeft aan dat een bankdirecteur altijd verantwoordelijk is wanneer zaken compleet fout gaan binnen de financiële instelling. Ook wenst Muller te benadrukken dat hij niet om één of ander schandaal ontslag zou hebben aangevraagd. ‘Mijn ontslag had te maken met beleidsaangelegenheden’, stelt Muller.
Muller wijst in de oude zaak zelf de vinger naar Parbhoe, die volgens hem vermoedelijk door de Farc, een terroristische rebellenorganisatie in Columbia, zou zijn geliquideerd. Volgens hem zou Parbhoe door het hoogste gerechtshof in Columbia zelf zijn veroordeeld als witwasser van crimineel geld voor de Farc. In het vonnis, waarover Muller aangeeft te beschikken, zou het hoog gerechtshof hebben aangegeven dat bepaalde bedragen nooit zouden zijn overgemaakt door Parbhoe. Muller vermoedt dat het hier om dezelfde gelden ging, waarvan hij beschuldigd werd over te hebben gemaakt met Proeve. De CBvS, als toezichthouder op de banken, heeft intussen contact gehad met het Openbaar Ministerie (OM). Dit heeft geleid tot een onderhoud met de directie van DSB. Richard Kalloe, oud-minister, ondernemer en politiek analist, verwacht dat er in de komende periode koppen zullen rollen binnen de top van De Surinaamsche Bank (DSB). ‘De directeur van de DSB zal zelf zijn ontslag indienen’, stelde Kalloe eerder tegenover de krant. Kalloe verdenkt iemand uit de leiding van de bank als dader van de fraude en gaf een uiteenzetting dat een transactie niet onopgemerkt kan plaatsvinden. De bank wil vooralsnog niet ingaan op deze kwestie.
FR

error: Kopiëren mag niet!