Santokhi verwent moeders van Boskamp

De moeder die het eerste bloemstuk ontving uit handen van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi
De moeder die het eerste bloemstuk ontving uit handen van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi
‘Dit is de eerste bloem die ik gehad heb voor Moederdag’, zei een moeder van het vissersdorp Boskamp met tranen in haar ogen toen zij een bloemstuk van de voorzitter van de VHP,Chandrikapersad Santokhi, in handen kreeg. Op Moederdag heeft Santokhi een bezoek gebracht aan de gemeenschap van Boskamp. De moeders die een bloemstuk kregen uit handen van Santokhi, lachten verlegen en bedankten hem. De VHP-voorzitter heeft op deze middag huisbezoeken afgelegd.
Santokhi hield de burgers voor dat er maar twee weken resten naar de verkiezingen toe. Hij hield hen voor dat het nemen van een belangrijke beslissing in hun handen ligt. Als voorbeeld gaf Santokhi mee dat hij niet aanwezig zal zijn in het stemhok, ook niet de overige partijen, maar alleen de kiezer. De VHP-topman zei aan het volk dat zij met hun hart moeten stemmen. ‘Denk aan je kind’, aldus Santokhi.
‘A waarde musu tang ini a portmonie’, sprak de VHP-voorzitter. Volgens hem moet het beslist niet zo zijn dat hoewel de burgers, die veelal hun brood verdienen in de visserij, dag en nacht moeten zwoegen, de waarde van het geld steeds daalt. Santokhi gaf de bewoners te kennen dat indien de V7 aan de macht komt, er mogelijkheden bekeken zullen worden voor het opzetten van een ijsfabriek, het inblikken van vis, het opzetten van een garnalenfabriek en het roken van vis op moderne wijze. De gemeenschap zal in de gelegenheid gesteld worden voor het volgen van trainingen en er zullen mogelijkheden bekeken worden om de vis te exporteren.
Santokhi was vergezeld van VHP-assembleelid Mahinder Jogi en overige partijstructuren en sympathisanten van de VHP. ‘De gemeenschap van Boskamp wilde Santokhi zien in Boskamp en ik heb hem gebracht’, aldus Jogi. In februari van dit jaar belegde Santokhi een wijkvergadering met de bewoners van Boskamp. Daarbij hadden zij aangegeven Santokhi graag te willen ontmoeten op Boskamp. ‘Pe a bigi man de. Unu wani miti a man dja’, kreeg VHP-assembleelid Mahinder Jogi op die bewuste dag te horen van bewoners van het vissersdorp te Boskamp. Hiervan maakte Dagblad Suriname melding in zijn editie van 13 februari 2015. Jogi die een vergadering belegde met de bewoners, kreeg de volle overtuiging dat men in Santokhi de oplossing van de problemen ziet.
Nadat de veerverbinding tussen Boskamp en Jenny kwam weg te vallen door de bouw van de brug over de Coppenamerivier, is het vissersdorp ernstig gaan verpauperen. Er rest alleen visserij als middel van bestaan. Behalve zeepiraterij waarmee de vissers regelmatig te maken krijgen, is ook de steiger dringend aan vervanging toe. Ook is het van belang dat er een waterkerende dam wordt gebouwd om te voorkomen dat het overtollige water bij vloed landinwaarts komt.
De stank van visafval in het dorp is een ander probleem.
De bewoners hebben graag dat hun dorp getransformeerd wordt naar een moderne mooie woonomgeving. Schoon drinkwater is nog steeds een luxe in het dorp. Zwampwater is nu de enige optie. De bewoners zien graag dat er een departement van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, een CBB-kantoor en een polikliniek worden geopend, zodat zij niet tientallen kilometers hoeven te trotseren voor deze diensten. Ook voor de school moeten leerlingen lange afstanden afleggen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!