Pensioenfonds EBS krijgt slechts 1% van de schuld op rekening gestort

dblogoDe Energiebedrijven Suriname (EBS) zal ongeveer SRD 2.2 miljoen storten op de rekening van het Pensioenfonds. Het gaat om het bedrag verschuldigd over de maand april. De schuld bedraagt ongeveer SRD 210 miljoen en is in 15 jaar opgebouwd. ‘Vanaf nu zal elke maand de pensioenpremie worden gestort’, aldus Steve Geerlings, voorzitter van de EBS Werknemersorganisatie (Owos). Geerlings deelt mee dat aanvankelijk vicepresident Robert Ameerali namens de aandeelhouder had doorgegeven dat maar SRD 1 miljoen gestort kon worden. Hiertegen is flink geprotesteerd door de bond. Uiteindelijk is besloten om SRD 2.2 miljoen over te maken.
‘Wat er nu gebeurt, is dat alvast de inhoudingen van de maand april gestort zijn. Nu wachten we op de inhoudingen van januari naar maart. De juristen gaan berekenen en in kaart brengen hoe de betalingen het best zullen geschieden. De 210 miljoen is een bedrag van 2014 en daarnaar zal ook gekeken worden door de juristen samen met de directie van het Pensioenfonds. Er zijn al een paar opties op tafel gelegd. Het belangrijkst is dat de directie niet meer geld uit het Pensioenfonds mag gebruiken. Er moet nu elke maand gestort worden. Er is een schuld van SRD 210 miljoen. Dat moet zo blijven en er moet een regeling getroffen worden hoe dat betaald zal worden’, aldus Geerlings. ‘Wanneer dat betaald is, weten we dat we helemaal clean zijn voor 2015 en moet de schuld van 2014 bekeken worden.’
De bondsvoorzitter geeft aan dat de bond samen met het Pensioenfonds zal optrekken, met dien verstande dat er gecontroleerd zal worden als iedere maand de gelden inderdaad gestort worden. Volgens Geerlings worden de pensioenen van de EBS’ers gebruikt om de stroomvoorziening te garanderen. Hij waarschuwt dat er ook gelden van de kredietcoöperatie worden gebruikt voor projecten. Het zou gaan om een schuld van miljoenen Surinaamse dollars. EBS-directeur Willy Duiker had in dit kader erkend dat het bedrijf jaren gelden bestemd voor het Pensioenfonds heeft gebruikt voor de energievoorziening.

error: Kopiëren mag niet!