Jogi: “In 5 jaar USD 200 miljoen uit zakken rijstboeren geklopt”

jogiDe NF/VHP-parlementariër Mahinder Jogi was tijdens de tweede ronde van de begrotingsbehandeling niet te spreken over het verspillende beleid die de regering in de afgelopen vijf jaar heeft gevoerd in de agrarische sector. “Er is ons een agrarische schuur beloofd. Echter wordt de government take op brandstof verhoogd, waardoor de rijstboeren in Nickerie, Saramacca en Coronie op jaarbasis extra worden belast met 18 tot 20 miljoen US dollars. De afgelopen vijf jaren heeft de president de boeren bijkans USD 200 miljoen uit hun zakken geklopt”, stelde Jogi. De parlementariër maakte een sneer naar het beleid van de regering om rijst naar Venezuela voor een bedrag van USD 360 per ton te exporteren. Dit, omdat een simpele vergelijking volgens hem met Guyana duidelijk laat zien dat ons buurland USD 160 meer uit de deal met Venezuela heeft kunnen halen. Op grond van de gegevens van de regering om 30.000 ton droge padie via Petrocaribe te leveren en het verlies van USD 160 per ton, concludeert de VHP’er dat Surinaamse padieboeren een verlies van USD 4.8 miljoen lijden. Dit is waarom hij de ministers Soeresh Algoe van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) en Winston Lackin van Buitenlandse Zaken (Buza) gevraagd heeft om duidelijkheid te brengen over de identiteit van de exporteur en door wie deze betaald zal worden. Volgens eigen informatie van Jogi zou het gaan om een persoon die handel drijft in smeermiddelen en brandstof; een persoon die regeringsgezind is en een heel belangrijk en bekende naam heeft. Het is een naam die door iemand aan de zijde van de coalitie wordt gedragen.
Uitgaande van de prijs van USD 520 per ton voor Guyana, berekende Jogi dat er ongeveer 15 balen padie per ton geleverd zullen moeten worden. Een eenvoudig deelsom levert volgens hem USD 35.2 per baal op. Uitgaande van een koers van SRD 3.90 komt Jogi op een bedrag van SRD 152 per baal dat in feite door de Surinaamse boeren verdiend zou kunnen worden. Dit is volgens hem ver boven het bedrag van SRD 50 dat nu voor de Surinaamse rijstboeren wordt gehanteerd. “Vergelijkend met Guyana kan deze situatie niet doorgaan. De regering moet alle duidelijkheid geven en de sector beschermen. Echter zie ik dat wat de president beloofd heeft, de regering het tegenovergestelde etaleert.” Volgens de parlementariër is het erg dat rijstboeren in Nickerie met een doodskist naar het commissariaat van het district zijn getogen. Hij vraagt zich daarom af of de regering de rijstboeren gemanoeuvreerd heeft in een doodskist en of dit het beleid is dat beloofd was door president Desi Bouterse in 2010. Integendeel ziet hij dat de regering de padieboeren probeert rustig te houden door compensatie met kunstmest. Jogi vindt het belangrijk voor de samenleving om te weten waarom er voor een prijsverschil van USD 160 gekozen is en wat er met de winstderving van USD 4.8 miljoen zal gebeuren.
FR

error: Kopiëren mag niet!