LMSZN neemt mammomat in gebruik

dblogoHet Dr. Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (LMSZN) heeft vrijdag zijn mammomat in gebruik genomen. Vervolgens heeft de eerstesteenlegging van het CT-scangebouw plaatsgevonden. Een mammomat is een apparaat waarmee men röntgenfoto’s kan maken van de borsten van vrouwen en mannen. Hiermee kan kanker vroegtijdig ontdekt worden, waardoor de kans op genezing vergroot wordt. “Nu hoeven de vrouwen niet meer naar Paramaribo om hun borsten te laten onderzoeken”, zegt röntgenlaborant Danielle Holwijn. Zij verwacht dat met de ingebruikname van de mammomat het LMSZN een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het vroegtijdig ontdekken van borstkanker. Ruth Rudrasingh, vertegenwoordiger van Stichting Lobi Nieuw Nickerie, verwacht dat er hierdoor een goede samenwerking op gang komt met het ziekenhuis. Zij heeft ook de nodige medewerking toegezegd aan het ziekenhuis.
De directeur van het ziekenhuis, Antoine Elias, spreekt van een grote mijlpaal voor de Nickeriaanse gemeenschap en de omgeving. Bewoners van Apoera en Coronie zullen ook gebruik maken van de diensten. Hij zegt dat wat betreft de kwaliteit van het apparaat, het gaat om de nieuwste van het nieuwste van Siemens. Er zijn ook duidelijke afspraken met de zorgverzekeraars, waarbij zij jaarlijks eenmalig de kosten voor een CT-scan en een mammogram dekken. Dit project heeft het ziekenhuis 3 miljoen SRD gekost. De directeur merkte ook op dat er zelfs mensen uit Paramaribo en omgeving naar het rijstdistrict afreizen, omdat zij van mening zijn dat zij een betere en hoogwaardige zorg genieten in het district. Elias zegt dat het ziekenhuis de financiële zaken op peil kan houden als de zorgverzekeraars hun verplichtingen op tijd nakomen. De directeur zegt dat het in de bedoeling ligt om middels de verbetering van de zorg, de financiële middelen te versterken. Districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh vraagt de medewerkers om patiënten de nodige zorg te bieden en rekening te houden met hen.

error: Kopiëren mag niet!