DNA start donderdag met begrotingsbehandeling

dblogoDe Nationale Assemblee (DNA) zal na verscheidene pogingen donderdag weer proberen om een aanvang te maken met de behandeling van de begrotingen voor het dienstjaar 2015. Met nog slechts een week in de maand maart te gaan wordt het volgens Nieuw Front-fractieleider Radjkoemar Randjietsingh tijd dat er zo snel mogelijk een aanvang hiermee wordt gemaakt. Door de vertraging moet vooral het ministerie van Binnenlandse Zaken lang op zijn financiële middelen wachten om voor de verdere voorbereidingen van de verkiezingen te zorgen. Randjietsingh zegt dat hij al vanaf vorige week uitkeek naar deze vergadering, omdat het parlement na de laatste vergadering van maandag 16 maart afgesproken had om eventueel op 17, 19 of 20 maart de agenda van de openbare vergadering voort te zetten, zodat in ieder geval de algemene politieke beschouwingen afgerond zouden kunnen worden. Echter had hij niets meer van de leiding van het parlement gehoord.
Hoewel parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons al vanaf 13 maart de behandeling van de 17 ontwerpbegrotingen op de agenda heeft geplaatst, heeft onze volksvertegenwoordiging tot nu toe geen aanvang daarmee kunnen maken. Het parlement koos ervoor om eerst enkele andere wetten, waaronder de wet auteursrechten en wetswijziging geldelijke voorzieningen van leden en gewezen leden van De Nationale Assemblee, te behandelen. Door de lange behandelingen van deze twee wetten en steeds meer voorkomende late aankomst van DNA-leden is het parlement steeds niet in staat geweest de agenda voort te zetten. De onduidelijkheid over de aanvang van deze vergadering heeft in de achterliggende periode voor duidelijke irritatie gezorgd bij vooral de oppositieparlementariërs. De oppositie maakt zich zorgen dat de verkiezingen voor de deur staan, terwijl het ministerie van Binnenlandse Zaken nog niet over de financiële middelen uit de door hem ingediende begroting kan beschikken. Hiervoor is SRD 80 miljoen begroot.
Als eerst staat voor de uitgeschreven vergadering de Algemene Politieke Beschouwingen. Hier worden algemene vragen over het financiële beleid gesteld aan de regering, waarna president Desi Bouterse antwoord zal moeten geven. Randjietsingh zegt dat hij hoopt dat zijn fractie voldoende ruimte hiervoor krijgt, aangezien zij in de laatste periode steeds door de parlementsvoorzitter is gemuilkorfd. Nadat in 2 ronden dit agendapunt is behandeld, volgen de ontwerpwetten per ministerie.
FR

error: Kopiëren mag niet!