Badrisein Sital: ‘Haat en hebzucht zullen toenemen binnen NDP na verkiezingswinst’

dblogo‘De regering is broke en failliet’, aldus NDP’er en coördinator van het Rijstorgaan, Badrisein Sital, tegenover Dagblad Suriname. Indien de NDP na de verkiezingen van 2015 weer aan de macht komt en ditzelfde beleid blijft voortzetten, geeft Sital de regering maximaal anderhalf jaar tijd om aan te zitten. Volgens de NDP’er zal na een eventuele verkiezingswinst de haat en hebzucht blijven toenemen. ‘Het is net een kankergezwel.’ ‘In een vroeg stadium kan het nog enigszins uitgeroeid worden, maar niet wanneer het gezwel in een vergevorderd stadium is.’ Sital is reeds geruime tijd niet content met de wijze waarop leiding wordt gegeven binnen de paarse partij. ‘Het hoofdbestuur is terzijde geschoven. Hiermede is de democratie binnen de partij vertrapt. Slechts het zogenaamde managementteam, bestaande uit voorzitter Desi Bouterse gevolgd door Ramon Abrahams, Etienne Boerenveen, Kaersenhout, Faisel Abdoelgafoer en Clairy Linger, hebben het voor het zeggen. Zij nemen alle besluiten zonder het hoofdbestuur en de overige partijstructuren in kennis te stellen en mandaat te vragen.’ ‘Dit kliekje’ wordt door Sital getypeerd als ‘Bouterse en zijn sekte’.
Zwakke regering
Sital had van maart 1997 tot september 2009 geen contact met Bouterse. ‘Ik had geen dag contact met hem.’ Plannen voor privatisering van de SML hadden gemaakt dat hij heel onbeschoft en schofterig werd behandeld door Bouterse. In september 2009 werd hij zelf gebeld door Bouterse. ‘En die dag zijn er harde afspraken gemaakt.’ Zo heeft Sital, Bouterse erop gewezen dat bepaalde figuren zich niet eens binnen een straal van 5 kilometer van het kabinet mogen bevinden indien Bouterse aan de macht komt. ‘Ik had hem gewaarschuwd en blijkt dat deze zelfde figuren nu op de schoot van Bouterse zitten.’ Ook was door Bouterse gesteld dat het zijn laatste termijn betrof als voorzitter van de NDP. Hij zou zich terugtrekken. De figuren die Bouterse omringen, worden door Sital getypeerd als incompetent en onbetrouwbaar. Die zijn er veelal de oorzaak van dat Bouterse veel gezichtsverlies heeft geleden. Sital vindt de regering Bouterse-Ameerali heel erg zwak. ‘De regering heeft geen enkele credit op zijn naam staan. Er zijn geen wapenfeiten, die aangetoond kunnen worden als een verdienste van de regering Bouterse. Integendeel is er sprake van wattenzucht’, stelt Sital. ‘De hebzucht van de personen die de president omringen, houdt maar niet op.’
Ook memoreert Sital dat Bouterse als president in 2010 als een beschadigde figuur is begonnen. ‘De regering is even onbetrouwbaar als de nationale munt. Middels kunst- en vliegwerk en financieel bedrog wordt getracht het financiële beleid in goede banen te houden’, zegt Sital. ‘In werkelijkheid is er sprake van wanbeleid en financiële chaos.’ Sital die aangeeft NDP’er te zijn, voelt zich helemaal niet medeschuldig door het wanbeleid, dat door de NDP-regering wordt gevoerd. Hoewel hij vanwege zijn kritische kanttekeningen door de paarse partij is geïsoleerd, voelt hij zich nog steeds een rasechte NDP’er als voorheen. ‘Ik ga niet uit de NDP stappen, ik ben geen politieke lafaard.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!