Sital ervaart amateurisme bij padie-export

dblogoCoördinator van de Rijstsector Badrisein Sital ervaart amateurisme bij de wijze waarop de Staat padie tracht te exporteren naar Venezuela. Ook is er veel onduidelijkheid. Volgens het contract wordt een ton padie door Venezuela opgekocht voor USD 530. Aan de rijstboeren is voorgehouden dat zij padie gaan exporteren voor een bedrag van USD 360 per ton. Sital begrijpt de rol niet van het tussenbedrijf Iboza, dat door de Staat is aangetrokken. Ook dit bedrijf aast op een fee, benadrukt hij. Sital stelt dat de moederprijs en beladingsprijs van de padie bekendgemaakt moeten worden door de Staat. De export vindt plaats volgens FOB naar CIF. Dit brengt bepaalde componenten met zich mee. ‘We moeten iets ervan overhouden.’ De lading vindt op FOB-basis plaats. De Staat moet ook duidelijk stellen was het transportcontract inhoudt. Sital windt er geen doekjes om en zegt dat alles rond de padie-export zo vreemd en amateuristisch is. Zo is het ook een raadsel wat de voorwaarden en bijkomende kostenposten zijn. Ook moet duidelijk gesteld worden dat er een CIF-controle wordt uitgevoerd. Gesteld wordt dat dit plaatsvindt volgens een bedrag van USD 5 per ton.
Suriname in verlegenheid gebracht door roestboot
Het verbaast Sital ook dat eerst een ‘roestboot’ wordt aangetrokken door de Staat voor de export van padie. En wanneer deze wordt afgekeurd, arriveert er binnen 3 dagen een boot uit Venezuela om padie in te laden. ‘Een boot is geen taxi die je elk moment kan pakken.’ De procedure voordat een schip op positie wordt gezet om af te reizen naar Suriname kan weken tot maanden duren. De boot ondergaat tal van controles en moet aan een aantal eisen voldoen. Volgens Sital is het ondenkbaar dat er binnen 3 dagen een boot staat om padie in te laden. Al deze zaken zijn er de oorzaak van dat de Staat in verlegenheid wordt gebracht, legt de coördinator van de rijstsector uit.
Minister Handel en Industrie gedesavoueerd
Volgens de padiedeskundige is het ook meer dan overduidelijk dat de minister van Handel en Industrie volledig wordt gedesavoueerd. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft in dit geheel slechts een ondersteunende rol. Wat de rol is van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat op de voorgrond treedt, is voor Sital ook een raadsel.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!